65 år i säkerhetens tjänst

Subaru har som uttalat mål att bygga Världens Säkraste Bilar – En synnerligen krävande utmaning. Att målet är inom räckhåll bevisas av att samtliga nylanserade modeller har klassats som säkrast i sina respektive klasser av EuroNCAP. Visionen på längre sikt är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt av eller i en Subaru.

OKTOBER 2020
FOTO: SUBARU
TEXT: TOP MEDIA 

Fokusering på säkerhet är allt utom nytt för Subaru. Företaget var bland de första med egna krocktester. Redan modellen 360 (lanserad 1958) krocktestades på den egna anläggningen i Gunma.

Detta var långt tidigare än det fanns några oberoende krocktestinstitut. Här snackar vi trygghet med rötter. Ett annat viktigt steg uppnåddes när Boxermotorn lanserades.

Den platta motorn kunde enkelt styras in under bilen vid en eventuell kollision. I samma anda utvecklades den kollapserbara rattstången som reducerade skador på bröstkorgen.

Subarus framgångsrika deltagande inom motorsporten har också betytt mycket för säkerhetsarbetet. Dels när det gäller väghållning och köregenskaper, dels har man hämtat inspiration till den ovala säkerhetsburen i höghållfast stål som sedan länge är en viktig beståndsdel i karossen.

Genom åren har hela konstruktionen stegvis blivit allt mer vridstyv, vilket har gjort det möjligt för ingenjörerna att kunna optimera fjädring och stötdämpare eftersom man med styv bottenplatta inte behöver kompensera för bilens egenrörelser.

Det som sannolikt betytt allra mest i arbetet med att bygga Världens säkraste bilar är Subaru Global Platform som sjösattes i nya Impreza och Subaru XV. Den arkitekturen är också grunden i nya Forester. Gemensamt för dessa tre modeller är att de har klassats som säkraste bilarna de år de testats i Euro NCAP.

Subaru är också det enda märke som de senaste tolv åren har – som enda biltillverkare – alla saluförda modeller klassade som Top Safety Pick i USA – en utmärkelse som endast ges till de allra säkraste bilarna i varje klass.

Förutom i USA och Europa har Subaru skördat segrar i alla NCAP:s, krock- och säkerhetstester Världen över. Inte minst i bilens hemland Japan, där samtliga aktuella modeller erövrat såväl Grand Prix Award som betyget ASV för sin höga säkerhet. Säkerhet är uppenbarligen gränslös.

Att sammanfatta Subarus omfattande arbete med säkerhet utan att nämna förarassistanssystemet EyeSight vore snudd på tjänstefel. Sedan lanseringen för snart 15 år sedan har man hunnit samla på sig imponerande statistik.

Den kanske mest bevisande är den undersökning som gjorts av det japanska trafikolycksinstitutet. Den visar att bilar med EyeSight totalt sett är inblandade i 61 procent färre olyckor. De så kallade ”upphinnandeolyckorna” har minskats med imponerande 84 procent – en siffra som är två gånger så hög som den Volvo stolt presenterade för sitt autobromssystem.

Men alla kalla fakta och fina siffror vore vatten värda om inte förare och ägare verkligen upplevde den höga säkerhetsnivån och kände sig trygga. Subaru har genomfört djupintervjuer med Subaru-ägare på alla marknader och resultaten talar sitt tydliga språk. Tidningen Auto Express genomför varje år en stor ägarundersökning ”Driver Power Survey”. I årets upplaga placerade Subaru sig på första plats när det gäller säkerhetsoch förarassistanssystem.

Subarus fokus på och omfattande arbete för högsta tänkbara säkerhet är kontinuerligt och kommer att prägla allt utvecklingsarbete även för kommande modeller. Du som Subaru-ägare ska känna dig förvissad om att allt vi gör görs för att du ska känna dig trygg och säker. Att både vi och bilen lyckats kommunicera denna ambition bevisas måhända bäst av att Subaru även har marknadens mest lojala kunder.

Subaru har genomfört djupintervjuer med Subaru-ägare på alla marknader och resultaten talar sitt tydliga språk:

35 % uppger att EyeSight redan förhindrat en olycka.

51 % menar att EyeSight är huvudskälet till att de rekommenderar Subaru.

67 % säger att Subaru upplevs säkrare än den bil de bytte bort.

68 % upplever Subaru mer säker än hushållets andrabil.

88 % kommer att köpa Subaru igen på grund av EyeSight.

93 % väljer Subaru för att den är den säkraste bilen på marknaden.

95 % känner sig mer trygga tack vare EyeSight.