location car search folder print add-compare-btn icon-blank-sheet icon-sheet icon-compare icon-columns icon-wheel icon-wheel two icon-shield icon-insurance icon-service icon-funding icon-newsletter

NYHET!

De säkraste bilarna är förmodligen de som inte krockar

Folksam redovisar sitt säkerhetsindex vartannat år och har så gjort sedan 1983. Men för att få vara med i redovisningen måste det ha krockats i parti och volym. Det gör att de allra säkraste bilarna sannolikt inte får den positiva uppmärksamhet de förtjänar.

 

Subaru har som mål att bygga Världens säkraste bilar. All tillgänglig statistik och forskning pekar på att man är väldigt nära den målsättningen. Genom att ge bilen hög aktiv säkerhet och väl fungerande förebyggande system, har fabriken kunnat minska risken att råka ut för en olycka med drygt 60 procent. När det gäller de så kallade upphinnandeolyckorna har de minskat med hela 84 procent sedan förarassistanssystemet EyeSight introducerades.

I Folksams statistik över Subaru Outback med EyeSight finns endast två registrerade olyckor på tre år. Risken att över huvud taget krocka med en Outback är alltså låga 0,4 promille. Självklart ger endast två olyckor inget statistiskt underlag och med samma takt skulle det ta drygt 100 år för modellen att komma upp i den volym som krävs för att hamna på Folksams lista.

En annan viktig säkerhetsfaktor är den passiva säkerheten. Det är den som avgör hur allvarliga skador man riskerar vid en olycka. Subaru XV har sedan introduktionen 2012 varit inblandad i 19 olyckor och risken att ens skadas vid en olycka är hälften så stor som för medelbilen. När det gäller bestående skada (10 procent invaliditet) finns endast en incident noterad i underlaget. Detta gör att Subaru XV presterar ett resultat som är hela 88 procent bättre än medelbilen. Den bil som korades till bäst var 20 procent sämre.

Nu är ju statistik en lek med siffror och självfallet krävs ett visst underlag för att säkerställa beräkningarna. Baksidan blir ju dock att de bilar som har den högsta aktiva och förebyggande säkerheten aldrig kommer att klassas som säkra eftersom det helt enkelt sker för få olyckor med olycklig utgång i den typen bilar.