25 år med Forester

OKTOBER 2021
FOTO: Subaru

Med en äventyrlig utstrålning och kapabel att tryggt och säkert ta sig till mål långt bortom vägens slut var Subaru Forester något av en pionjär för en kategori av bil som med tiden har kommit att utgöra måttstock och norm för en modern familjebil: Den kompakta Crossover-Suven.

 

Nu firar den moderna ikonen 25 år med en rejäl ansiktslyftning, ytterligare förbättrad framkomlighet och ännu högre säkerhet. Robust och stryktålig som en suv. Lättkörd och komfortabel som en personbil. Det var budskapet 1997, när Subaru presenterade första generationen av sin kompakta suv – Forester.

Och det var precis vad det var. En kombi, storleksmässigt placerad mellan personbilsmodellerna Impreza och Legacy, men med högre kaross, rejäl markfrigång och ett kraftfullt formspråk som inte bara utstrålade friluftsliv och äventyr. Baserad på samma tekniska plattform som Impreza var det precis vad Forester var.

Med en beprövad drivlina för permanent fyrhjulsdrift och symmetrisk fördelning av kraften från en fyrcylindrig boxermotor, i kombination med lång fjädringsväg och rejäl markfrigång med generösa frigångsvinklar, hade Subaru skapat en ytterst kapabel och välbalanserad hybrid mellan terränggående arbetshäst och komfortabelt pålitlig kompanjon i vardagen. Sedan dess har Forester utvecklats kontinuerligt enligt evolutionära principer.

Ett stort litet lyft Till årsmodell 2022 uppdateras Forester, nu i femte generationen, med en omfattande ansiktslyftning för ett mer modernt och kraftfull intryck. Tydligast märks nya och mindre strålkastare, nya femekrade fälgar och tre nya lackfärger varav en djupt mörkgrön Cascade Green Silica är unikt framtagen för Forester.

Hjulupphängningar och körprogrammet X-Mode uppgraderas för ökad responsivitet och funktionalitet på samtliga underlag. Lastsäkringen har gjorts mer funktionell och flexibel med nya takmonterade krokar. Samtidigt höjs säkerheten ytterligare genom att förarstödsystemet EyeSight uppdateras till senaste generation, samma som i helt nya Subaru Outback, den säkraste bilen i segmentet stora familjebilar. 

Det innebär bland annat att körfältshållaren får en filcentrerande funktion och en förmåga att se mer otydliga körfältsavgränsare som gräs och vägkanter, samt att systemets siktfält breddas och gör det ännu mer effektivt när det kommer till att registrera hinder och faror i korsningar och vid sidan av vägen.

Systemet kan nu även väja för hinder om det bedömer att hastigheten inte kan bromsas ner tillräckligt mycket för att undvika kollision. På 25 år har mycket hänt. Tekniken har kontinuerligt förfinats. Samtidigt har utvecklingen följt en tydlig tråd med utgångspunkt i modellens ursprungliga grundvärden. Subaru Forester: alltid redo för ett aktivt och äventyrligt friluftsliv – sedan 1997.

GENERATION 1

I november 1995 presenterar Subaru konceptbilen Streega på Tokyo Motor Show. Det är en ny typ av kompakt suv baserad på personbilsteknik från samtida Impreza. Ett år senare presenteras en produktionsanpassad bil. Utseendet är lätt vidareutvecklat och den tekniska grunden är oförändrad.

En robust suv som står 165 cm hög och 445 cm lång med en hjulbas 253 cm och rejält tilltagen markfrigång. Forester var född och blir, tack vare sin kombination av goda terrängegenskaper, teknisk tillförlitlighet och fina vägkomfort, en global succé. Fram till och med 2002 tillverkades en halv miljon exemplar.

GENERATION 2

Storleksmässigt är nya Forester oförändrad, med ett formspråk som påminner starkt om första generationen. Tekniskt handlar det dock om en ny bil, baserad på en ny plattform som delas med andra generationen Impreza.

Vikten trimmades ner med bland annat motorhuv i aluminium och en främre hjälpram för motor och hjulupphängingar i hydroformat stål för ökad styrka och lägre vikt. Under andra modellåret introduceras en 2,5-liters Boxer-fyra med 211 hk i Sverige. Nästan 700.000 exemplar tillverkades.

GENERATION 3

Under 2000-talet börjar kategorin kompakta suvar och crossovers etablera sig som som den nya normen för moderna familjebilar. Forester växer och blir en större och rymligare bil än tidigare, med en formgivning som drar lite mer åt traditionell crossover- kombi än kompakt suv.

Hjulupphängningarna revideras för ytterligare vägkomfort. Motorprogrammet kompletteras med Subarus Boxer-diesel. Totalt tillverkas nästan en miljon exemplar.

GENERATION 4

Formgivningsmässigt en återgång till en formspråk kaross med tydligare utstrålning av suv, precis som de två första generationerna. Den steglösa automatlådan introduceras samtidigt som Foresters terränggående kapacitetet förbättras med körprogrammet X-Mode för ökat drivgrepp på ojämnt, halt och löst underlag.

Förarstödsystemet EyeSight, som använder dubbla kameror för att se och analysera trafiksituationer, bidrar till en exceptionell säkerhet genom automatiska funktioner som effektivt minskar risken för kollision. 1,5 miljoner exemplar tillverkades.

GENERATION 5

En helt ny Forester Nuvarande generation – den femte i ordningen – introducerades 2019. Till utseendet var den bekant, men under ytan var det en helt ny konstruktion, baserad på Subaru Global Platform.

Det förde med sig ett chassi som var dubbelt så vridstyvt jämfört med föregående generation, vilket bidrog till att såväl vägegenskaper som komfort kunde förbättras, samtidigt som förmågan att absorbera krockvåld ökade med 40 procent. 2019 utsågs Forester också till den säkraste bilmodellen i klassen Liten suv/mpv av Euro NCAP.