NYA SUBARU CROSSTREK
– en ”Outback junior”

Crosstrek. Namnet är en blandning av orden ”Crossover” och ”Trekking”. Det handlar om att vara fri att åka var som helst – utan att behöva välja.

TEXT: JOAKIM LÖWING FOTO: MAX SJÖGREN
OKTOBER 2023

Likheterna mellan nya Crosstrek och Outback är många men en väsentlig skillnad – storleken. Outback är en storsäljare av många anledningar, bl a den tysta kupén, fyrhjulsdriften, komforten och säkerheten. Nu erbjuder Crosstrek allt detta men i en mindre storlek.

Den skarpa och dynamiska designen med en kraftfull framsida och överhängande stänkskärmar är något som verkligen sticker ut och höjer intrycket lite extra. Crosstrek är utrustad med Subarus allra senaste säkerhetssystem som ger sinnesfrid oavsett väder och väglag.

Invändigt kommer du att upptäcka en plats där både du som förare och dina passagerare kan dela en trevlig och tillfredställande resa tillsammans – på korta, såväl som långa körningar. Med extra ljudisolering har väg- och motorljud minimerats.

Framstolarna – baserat på den senaste medicinska forskningen om källor till obehag för människokroppen vid färd – är designade för att stabilt stödja bäckenet med utmärkt komfort under acceleration, kurvtagning och på ojämna vägar.

Även säkerheten ligger i topp. En extra krockkudde mellan framsätena ser till att förare och passagerare inte stöter ihop i händelse av en olycka. Crosstrek har den allra senaste generationen av säkerhetssystemet EyeSight.

Stereokamerorna har kompletterats med en vidvinkelkamera vilket ger avsevärt förbättrar möjligheten att upptäcka faror tidigare, speciellt då många element är i rörelse samtidigt t ex i en korsning med bilar, cyklister och fotgängare.

I Crosstrek är det enkelt och smidigt för dig att ta med dig bekvämligheterna i ditt dagliga liv. De senaste åren har användningen av smartphones och surfplattor blivit en del av vardagen. Infotainmentsystemet förväntas ge samma bekvämlighet.

För att leva upp till detta har den senaste avancerade utrustningen tagits fram. Systemet har en stor 11,6 tums display, med snabb respons. Genom att ansluta en smartphone kan du enkelt använda apparna i din telefon, antingen trådlöst via Apple Carplay och via Android Auto.

Med Crosstrek är det bara att lasta din utrustning och njuta av alla dina fritidsaktiviteter.

Ryggstödet i baksätet fälls helt eller 60/40. I bagageutrymmet finns lastöglor på båda sidor för att säkra last och krokar för att hänga upp småsaker.

Crosstrek erbjuds med antingen 17- eller 18-tumsfälgar beroende på vilken utrustningsnivå du önskar. Båda storlekarna har en design som förstärker bilens attityd och tilltänkta användningsområde.

För att förstärka bilens attityd ytterligare har Crosstrek riktiga takrails, både för att underlätta montering av tillbehör och för att förstärka arvet från Outback.

Precis som övriga Subaru-modeller kommer även Crosstrek att erbjudas med XFuel som gör att du kan köra på valfri blandning av bensin och etanol, vilket sänker din årsskatt avsevärt.