ÅR 2030 SKA 50 % AV SUBARUS MODELLER VARA ELBILAR

OKTOBER 2023
TEXT: JOAKIM LÖWING

Efter Subarus första elbil, Solterra, planeras nu ytterligare tre elbilar att lanseras under de närmsta tre åren. Målet är att hälften av försäljningen ska vara eldriven år 2030.

Under 2022 var det premiär för Subaru Solterra – med fyrhjulsdrift, världsledande säkerhet och osannolikt hög utrustningsnivå redan i sitt grundutförande.

Detta gjorde den oerhört lik övriga Subaru-modeller med en viktig skillnad – den drivs på el. Och nu planerar Subaru att introducera ytterligare tre nya elbilar, inom tre år.

 Den egna produktionen av elbilar kommer att ske vid nya Yajima-fabriken i Japan och är beräknad att starta 2025, med en produktionskapacitet på 100 000 bilar.

Redan 2026 ska kapaciteten ökas ytterligare till 200 000 bilar. Målet är att år 2030 kunna sälja 50 % elbilar, dvs ca 600 000 st. De tre nya elbilarna kommer att introduceras i SUV-segmentet.

Något som gör Subarus SUV-flotta ännu bredare och starkare. För att detta ska bli möjligt kommer fabriken i Japan att kompletteras med ytterligare en fabrik i USA.

För att hålla nere priset på sina elbilar ska Subaru korta ned produktionstiderna, minska ledtider och förfina produktionsprocesser. 

– De kommande fem åren fram till 2028 är en extremt viktig period för oss att förverkliga dessa mål, säger Atsushi Osaki, VD för Subaru, under en pressträff.