Snart dags för Subaru XV 2020

TEXT: THOMAS POSSLING
SEPTEMBER 2019

Subarus resa mot en ökad grad av elektrifiering fortsätter. Efter succén med nya Forester e-Boxer står fjolårets raket Subaru XV i tur att utrustas med den avancerade drivlinan e-Boxer.

Subaru XV lanserades förra året i ett helt nytt utförande. Den helt nya bilen satte ny standard för komfort, prestanda och körbarhet. Efter att ha klassats som säkraste bil i sin klass av såväl Japanska NCAP som amerikanska IIHS som Euro NCAP var framgången ett faktum. Subaru XV blev den mest sålda av våra modeller 2018.

Nu är det dags att ta ytterligare ett stort kliv framåt. Med Subarus egna drivlina e-Boxer får Subaru XV mer effekt, bättre vrid på låga varv och, med hjälp av batteripaketet lågt placerat över bakaxeln, ännu bättre balans. Att man kan köra kortare sträckor på ren el och att förbrukningen minskar kan ses som en ren bonus.

Det viktiga för Subaru under utvecklingen av e-Boxer-konceptet har varit att behålla allt som gör en Subaru till en Subaru.

Den ska ha kvar sin permanenta fyrhjulsdrivning, drivlinan ska vara symmetrisk, ekipaget ska ha låg tyngdpunkt och bilens vägegenskaper ska vara förutsägbara och intuitiva. Genom att placera elmotorn mellan växellådan och fördelningslådan kan alla dessa – av ägarna så uppskattade – egenskaper bibehållas.

På köpet får man också en klassledande dragkapacitet. Även detta är ett av Subaruägarnas viktigaste önskemål. Många av marknadens hybrider tillåter endast ett ”Bauhaus-släp” på kroken. Om de godkänner släp över huvud taget.

Subaru XV e-Boxer är godkänd för hela 1270 kg. Det skiljer naturligtvis en del på utsidan också. Subaru XV e-Boxer har silverfärgade detaljer runt LED-dimljusen, andra takrails och – naturligtvis – en logotyp som avslöjar att den här ägaren har valt den senaste varianten.

Den som väljer skinnklädsel får också en helt ny design, med kontrasterande färg på stol och dörrsidor samt en bruntonad, mönstrad list i panelen. I övrigt känner XV ägaren igen sig i den ombonade interiören.

Subaru XV e-Boxer lanseras i början av nästa år, men du kan självklart bege dig till någon av våra handlare redan nu för att säkra ditt exemplar. Där får du också mer info om utrustning, leveranstid och pris.