MAJ 2022 

100 procent Subaru.
100 procent elbil.

Den är en helt ny Subaru, med alla egenskaper och kvaliteter som traditionellt förväntas av vilken ny Subaru som helst. Kompromisslöst säker, förtroendeingivande att köra och byggd för att tåla tuffa tag i många år. En bil som tar dig hela vägen till äventyret och tryggt hem. I alla väder! Som en Subaru alltid har gjort. Den enda skillnaden är att Solterra är eldriven.

Mot slutet av sommaren 2022 rullar de första registrerade exemplaren av en helt ny Subaru på svenska vägar.

Det är Solterra. Det efterlängtade tillskott som kompletterar modellportföljen med en helt eldriven bil. Subarus första serietillverkade bil att drivas med något annat än en förbränningsmotor. En ny energikälla. Givet. I precis allt annat är Solterra lika mycket Subaru som vilken annan Subaru som helst.

Alla Subarus kvaliteter. En grundkonstruktion och avancerade förarassistanssystem som bidrar till en världsledande säkerhet för alla som befinner sig i bilen och utanför den. Principen med den permanenta fyrhjulsdriften som bidrar till klassledande framkomlighet, trygga vägegenskaper och en påtaglig körglädje.

Den praktiska oömheten, generösa utrymmen och smarta funktioner som gör det bekymmerslöst att lasta allt från minsta matkasse till skrymmande fritidsutrustning. En bil som alltid är redo att ta dig var som helst för att göra vad du vill och behöver få gjort. En bil som ser till att du kommer tryggt hem. Allt det är grundläggande kvaliteter som generationer av Subaru-ägare har lärt sig att förvänta och uppskatta. Det var det uppdrag ingenjörerna bakom Solterra fick: garantera en framtid för Subarus unika kvaliteter i en värld där eldrift får en allt viktigare roll.

Ett helt nytt chassi

I princip är Solterra en bil av samma bekanta crossovertyp som Subaru XV, Forester och Outback. Med en markfrigång på 21 cm, korta överhäng och oömma karossdetaljer utstrålar Solterra den praktiska gedigenhet som är typisk för Subarus bilar. I grunden finns en helt ny teknisk plattform, e-Subaru Global Platform.

Den är exklusivt konstruerad för elbilar, men har utgått från de erfarenheter som dragits när Subaru Global Platform utvecklades, den chassigrund alla Subaru-modeller bygger på idag. Själva karossen är utformad som en säkerhetsbur runt kupén, till större delen tillverkad av höghållfast och varmpressat stål.

Mycket noggranna hållfasthetsberäkningar har lett till att tjänstevikten har kunnat hållas låg för en elbil. Oavsett grundutförande väger Solterra en hårsmån över två ton. Samtidigt är skyddsburen extremt stark och absorberar effektivt energin vid en eventuell kollision.

Det som mest uppenbart skiljer ut e-Subaru Global Platform är ett dubbelt golv i vilket batteristackarna för framdriften är placerade. Detta golv är konstruerat som en låda som skyddar batterierna och dess elektronik. I och med det bidrar dem till att öka hela chassits vridstyvhet och sänka bilens tyngdpunkt, vilket även leder till säkrare köregenskaper.

Högsta säkerhet är standard

På tal om säkerhet. Med Solterra fortsätter Subaru sin mer än 50-åriga tradition att kompromisslöst uppnå högsta möjliga skydd för alla som färdas i bilen och de som befinner sig utanför. Det är ett arbete som grundar sig i en nollvision i vilken Subaru strävar efter att eliminera olyckor med dödlig utgång innan 2030.

Den visionen har lett till en kontinuerlig utveckling av avancerade säkerhetssystem i absolut världsklass. System som Subaru-ägare genom åren har vant sig vid ingår i standardutrustningen. Solterra är inget undantag. Centralt är det avancerade förarassistanssystemet Subaru Safety Sense. Förenklat kan det beskrivas som en mycket säkerhetsmedveten andrepilot inbyggd i bilens elektronik.

Med funktioner som intelligent farthållare med filcentrering, skyltavläsning och adaptivt helljus har systemet dels till uppgift att avlasta föraren och låta denne lägga mer av sina resurser på att styra bilen och läsa av trafiken. Dels varnar systemet för faror som föraren har missat.

I en nödsituation kan den ständigt vaksamme andrepiloten till och med ingripa för att undvika en olycka genom att automatiskt bromsa eller väja för hinder, oskyddade trafikanter eller vilt. Systemet känner också av om föraren blir trött och ser till att hålla denne alert.

Förtroendeingivande körkänsla

Ett välutvecklat chassi och avancerade förarassistanssystem är två bärande komponenter i Subarus helhetssyn på säkerhet. En tredje är trygga och förutsägbara köregenskaper.

En bil som genom ratt och pedaler tydligt kommunicerar hur bilen rör sig och reagerar med underlaget bidrar till att göra körningen säkrare. Även det är ett sätt att tänka på säkerhet som Subaru har ingjutit i Solterra.

Hjulupphängningarna är nogsamt konstruerade för en jämn fjädringskomfort och hög kursstabilitet, genom bland annat en chassigeometri som motverkar nigning vid acceleration och inbromsning. Samtidigt ger tilltagna bromsar och en stabil styrinrättning med elservo en känsla av direkt vägkontakt. Även det en traditionell Subaru-kvalitet.

Sammantaget har det lett till ett smidigt och alert chassi som gör att Solterra upplevs som en mindre och ännu lättare bil att köra än vad den i själva verket är.

Permanent fyrhjulsdrift

Med två jämnstarka motorer och lika långa drivaxlar till höger och vänster hjul är Subarus främsta kännetecken – den permanenta fyrhjulsdriften – inte bara bevarad.

Tack vare elmotorernas linjära kraftutveckling med omedelbar respons är den dessutom mer effektiv än någonsin. Karaktäristiskt för elmotorer är att maximalt vridmoment finns tillgängligt genom motorernas hela varvtalsregister.

Det innebär att det alltid finns rejält med kraft från stillastående och perfekta förutsättningar att reglera drivkraft till de hjul som behöver den bäst. Placerade mitt mellan främre och bakre hjulpar sitter motorerna också mycket nära hjulen.

De driver mer direkt på axlarna än vad som är tekniskt möjligt att uppnå med en mer traditionell förbränningsmotor och växellåda. Det tillåter den aktiva fördelningen av vridmoment att arbeta och reagera snabbare och med större noggrannhet för att reglera drivkraften i varje given situation.

Ännu bättre greppkontroll

Precis som i Subaru XV, Forester och Outback är Solterra utrustad med Subarus greppassistent X-Mode, en inbyggd expert på svåra underlag. När den aktiveras får föraren hjälp att lotsa fram bilen genom individuellt kontrollerat hjulspinn på alla fyra hjulen.

Systemet hjälper också till att automatiskt reglera hastigheten i backar när underlaget är mycket ojämt och halt. Genom att utnyttja detta kan föraren lägga mer av sin koncentrerationsförmåga på att välja spår och styra bilen i önskad riktning.

Därigenom minskar sannolikheten att köra fast. Som i Subarus övriga modeller har X-Mode två körprogram för olika grader av tuff terräng. Läget snö och grus förbättrar greppförmågan vid körning på löst underlag där däcken fortfarande har viss kontakt med fast mark.

Läget för djup snö och lera optimerar drivförmågan i mer extrema situationer, när däcken inte längre når ett fast underlag. Vid sidan av sedan tidigare kända Hill Descent Control, funktionen som hjälper Subaru-förare att automatiskt bromsa hastigheten och stabilisera bilen i svåra nedförsbackar, blir Solterra första Subaru med funktionen Grip Control.

Det är i princip en automatisk farthållare med stabilitetskontroll avsedd för plan terräng och uppförsbackar. Grip Control är justerbart för att hålla jämna hastigheter upp till 10 km/h. Resultatet är en äkta permanent fyrhjulsdrift.

En som med synnerlig precision bidrar till den unika kombination av klassledande framkomlighet på alla underlag och det tryggt lättkörda och förutsägbara vägbeteende som kännetecknar en Subaru.

Rejäla utrymmen

Storleksmässigt är Solterra 469 cm lång och 186 cm bred. Det gör den aningen större än en Forester. Men bara till det yttre. Med en hjulbas på 285 cm är Solterra en hel decimeter längre mellan fram- och bakhjul än stora Outback! Det märks på insidan.

Det stora axelavståndet har gjort det möjligt att skapa en kupé med ett helt plant golv och generöst benutrymme i framförallt baksätet. I det ryms ledigt tre vuxna. Baksätets ryggstöd är även justerbart i två vinklar. Mellan de inbjudande framstolarna har det plana golvet utnyttjats för att erbjuda förvaringsmöjligheter, med bland annat rejäla stuvfack och hyllplan för småsaker.

Med sin långa hjulbas och framflyttade vindruta har karossen även kunnat förses med stora dörröppningar för ett komfortabelt insteg. Dörrarna i sig är också konstruerade så att deras yttersidor når ner över trösklarna. Det hindrar smuts från att tränga in och håller instegen rena, även efter en lång tur på leriga grusvägar.

Praktisk lastare

Smarta lastsäkringssystem och ett bagagerumsgolv som är ställbart i två höjdlägen har gett ett praktisk och lättanvänt bagageutrymme. Med golvet i sitt övre läge bildas en plan lastyta där inre tröskel mot bakluckans öppning elimineras.

I det läget sväljer Solterra upp till 421 liter bagage. Skulle situationen kräva större volym eller extra lasthöjd kan golvet sänkas med drygt sju cm. Då bildas en lasttröskel på en knapp decimeter. I gengälld ryms istället upp till 452 liter bagage.

Med golvet placerat i övre läget kan insynskyddet stuvas under lastytan. Under golvet finns även förvaringsutrymme i form av ett 10 liter stort fack – lämpligt för exempelvis laddkabel.

Elektrisk effektivitet

Som framgått tidigare har Solterra två elmotorer. En placerad mellan bakhjulen och en mellan det främre hjulparet. Båda är 80 kW och 168,5 Nm starka för en kombinerad maxeffekt på 160kW motsvarande 218 hästkrafter.

Batteristacken i golvet har en sammanlagd lagringskapacitet om 71,6 kWh. För att få ut mesta möjliga körsträcka är Solterra energioptimerad ner på detaljnivå, utan att behöva pruta på någon traditionell Subaru-egenskap.

Varje veck och snitt i karossen är utformad i vindtunnel och styr fartvinden runt, och även genom delar av karossen, så att Solterra skär genom luften så effektivt som möjligt. När gaspedalen släpps och vid inbromsning verkar motorerna som generatorer och utnyttjar rörelseenergin för att ladda batterierna.

Hur kraftfullt denna bromskraftregenerering ska verka kan föraren enkelt justera efter behov med hjälp av två paddlar på varsin sida bakom ratten. Elmotorernas bromskraft kan justeras i fyra steg. Med maximal regenerering är den så kraftfull att det i många trafiksituationer är möjligt att köra Solterra utan att behöva använda bromspedalen.

Byggd för att hålla

I varje Solterra ingår dessutom varje tänkbar finess som minskar den totala energiförbrukningen som standard. Det omfattar bland annat uppvärmning av batterierna och en energisnål värmepump som värmer eller kyler kupéluften.

Lika självklart ingår ett välutvecklat och lättanvänt multimediasystem med navigation och en avancerad färddator som hjälper föraren att planera körningen och utnyttja varje kWh så effektivt som möjligt. Med fulladdade batterier har Solterra en deklarerad räckvidd om 414 km för det fullutrustade Touring-utförandet samt hela 465 km för Limited!

Att ladda batterierna kan göras på två sätt. Den normala vardagsladdningen med en maximal laddeffekt på 6,6 kW eller i särskilda snabbladdningsstationer med upp till 150 kW. Med normalladdning tar det cirka 6,5 timmar att ladda batterierna från 20 till 80 procent, det vill säga mindre än en natt.

Med 150 kW snabbladdning är samma laddtid omkring 20 minuter. Vrider vi blicken från laddtider till beräknad livslängd imponerar Solterra än mer. Som varje Subaru är den konstruerad för ett långt och bekymmerslöst liv. Det gäller i högsta grad dess batterier, vilka är konstruerade med målet att fortfarande ha 90 procent av sin ursprungliga laddkapacitet efter tio års normalt bruk!

Alltid fullutrustad

Som varje Subaru har även Solterra en omfattande standardutrustning. Redan instegsutförandet Limited är en välutrustad bil med bland annat klimatanläggning elmanövrerade framstolar och eldriven baklucka med ställbar öppningsvinkel, samt 12,3 tums multimediaskärm med trådlös smartphoneintegration och rikligt med strategiskt placerade USB C-uttag i kupén.

Med Touring tillkommer 20-tums hjul, syntetisk läderklädsel, eljusterbar passagerarstol och minnesfunktion för förarstolen, samt elvärme även i baksäte och ratt.

Multimediasystemet blir även utökat med premiumstereo från Harman Kardon, exklusivt utvecklad för Subaru Solterra, samt trådlös laddare för mobiltelefon. Utförandet Touring+ innebär en Touring utrustad med panoramaglastak.

Säkerhetssystem och all utrustning som optimerar energiförbrukningen är standard i samtliga Solterra, inklusive appen Subaru Care som, bland mycket annat, låter dig fjärrstyra laddning och förvärmning av batterier och kupé, planera nästa körning samt låsning och öppning av dörrarna via mobiltelefon.