Ansiktsigenkänning

MAJ 2022

FÖR KOMFORTENS OCH SÄKERHETENS SKULL

Din Subaru känner igen dig när den ser dig. Varför gör den det och hur då? Svaret på hur är en infraröd kamera som läser dina unika anletsdrag. Och syftet? Att automatiskt ställa in stolar, speglar och klimatanläggning åt de förare som oftast kör bilen.

22OUTBACK_ansiktsigenkänning.jpg

Som människor är vi alla olika. När vi sitter bakom ratten i en bil har vi olika förutsättningar att nå viktiga reglage och se ut genom rutorna. Utöver det tycker vi lite olika om vad som är en bekväm sittställning, eller en behaglig temperatur. Av det skälet är stolar, backspeglar och klimatanläggning justerbara. God förarkomfort är dock så mycket mycket mer än en skön miljö. I förlängningen är komfort en fråga om trafiksäkerhet också. Att hitta sina favoritinställningar kan dock ta lite tid.

Ju fler som normalt turas om att köra bilen desto oftare blir det något som behöver göras om. Tack vare elmotordrivna stolar och backspeglar har detta arbete underlättats. Inte minst när det kombineras med programmerbara minnen. I sin senaste version har den infraröda kamera – som ser om föraren brister i uppmärksamhet eller verkar vara på väg att nicka till – utvecklats till att känna igen olika anletsdrag.

Tack vare det kan bilen minnas hur du en gång hittade och programmerade in den körställning som var perfekt för dig. Nu utan att du behöver leta efter rätt knapp att trycka på. Systemet tillåter upp till fem sparade förarprofiler. Som en del av det aktiva förarövervakningssystemet är ansiktsigenkänning standard i alla Forester* och Outback.**

*Gäller ej utrustningsutförandet Base. ** Minnesfunktion för stolar och backspeglar endast i utrustningsutförande Touring.