Erik har både abborre och husvagn på kroken

TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD FOTO: KJELL POST OCH PRIVATA BILDER
SEPTEMBER 2019

Så fort Erik Gustafsson får möjlighet drar han söderut och fiskar gös tillsammans med fiskekompisen Niklas. Framförallt siktar Erik och Niklas på riktigt stora gösexemplar, men även abborrar tillhör favoriterna.

Allra helst fiskar duon i Mälaren. – Min hustru äter inte fisk så vi släpper tillbaka nästan allt vi får upp. Men visst händer det att vi tar med både gös och abborre hem till Västerås. Barnen älskar mina rökta abborrar och själv njuter jag gärna av gösens milda smaker. Stekt i rikligt med smör är den som allra godast.

Det är något speciellt med att fiska och någonstans är fisketurismen den mest outnyttjade resurs som Sverige har att erbjuda både inhemska och utländska gäster. Kring Mälaren kan man i princip fiska året om.

För Eriks del handlar det framförallt om gösfiske från båt, men visst händer det att fiskegänget sätter sig på isen med varsin pilk i näven och en kopp kaffe i den andra.

– Det är den optimala formen av avkoppling för min del och det känns som om jag kan sitta där ute i timmar utan att ens reflektera om vad som pågår runt omkring mig. Det kallar jag återhämtning, säger Erik muntert och sippar på en kopp kaffe ur den medhavda termosen.

Ända sedan Erik Gustafsson var riktigt liten har han älskat att fiska. Först tillsammans med mormor Brita i hennes lilla eka och sedan på egen hand i både sjö och hav.

– Jag tycker att tjusningen med fisket växer efter hand som man lär sig mer om fiskens naturliga beteende.

Jag försöker mig hur fisken reagerar i olika situationer, hur vädret påverkar och vad till- och frånlandsvindar får för konsekvenser för att fisken ska nappa.

Efter att ha fiskat intensivt i snart fyrtio år har Erik fått en och annan fisk på kroken. Allra bäst tycker han att det nappar när det blåser ordentligt ute på Mälaren.

– Jag tror att fisken har svårt att se linan när vattnet brusar runt och då fokuserar den på att fånga betet som den helt enkelt inte kan låta bli. I lugnt vatten däremot syns fiskelinan och fisken blir misstänksam och simmar därifrån, berättar Erik Gustafsson. Bästa fisketipset handlar annars om att lokalisera betesfisken.

– Det handlar om att se hela näringskedjan. Kan du hitta betesfisken så vet du också var rovfiskarna håller till. Lägg dig i en lugn vik och försök att pricka in vindriktningen. Om det blåser mot land kan man vara ganska säker på att betesfisken simmar mellan djupa och grunda partier i så mycket vindskydd som möjligt. Då är det bara att ankra upp båten och hoppas på bra fångst.

Själv sticker jag gärna ut och fiskar, men ska familjen med så drar vi allra helst på husvagnssemester

Med två barn, sex och åtta år gamla tycker Erik och hustrun Maria att husvagnslivet är det optimala sättet att resa i Sverige. Man kopplar helt enkelt bostaden på kroken och åker dit man vill utan att vara beroende av kommunikationer, hotell och restauranger. Det allra mesta sköter man på egen hand.

– Vi brukar ge oss iväg med husvagnen under ett par sommarveckor varje år. Ibland övernattar vi på en rastplats längs vägen och ibland åker vi ända fram till campingen redan första dan. Så fort vi kommer in på en camping drar grabbarna iväg till lekplatsen där de hittar nya kompisar.

Oftast har vi inte ens fått upp förtältet innan Axel och Arvid hittat nya kompisar, säger Erik Gustafsson. I sommar planerar familjen Gustafsson att åka över bron till Danmark. Långt bort på Jylland väntar ett par dagar på Legoland där campingen ligger tillräckligt nära anläggningen så att man kan gå mellan husvagn och entré.

– Vi brukar åka med vår Subaru Outback på längre resor med husvagnen. Vi har en Legacy också, men föredrar att åka den lite större Outbacken på liknande utflykter. Barnen älskar tilt-funktionen där baksätet går att fälla bakåt så att de kan sitta bekvämt under längre bilresor. Dessutom är bagageutrymmet tillräckligt stort så att vi får med oss allt som vi behöver under ett par veckor på resande fot.

Med en syster i Ytterhogdal i Jämtland och ett stort intresse för att kuska runt på svenska sommarvägar åker familjen Gustafsson rätt många mil i bil.

Varje sommar firar de midsommar tillsammans med ett gäng vänner på en campingplats i närheten. Fem husvagnar som skydd åt flankerna och ett långbord i mitten.

– Det är en spännande helg att se fram emot. Kallt och många gånger samma temperatur som på nyårsafton. Då är det skönt att kunna flytta in i husvagnen framåt småtimmarna.