Med Outback sitter HV71:s lagkapten aldrig kvar i bussen

TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD FOTO: RICKARD NILSSON
SEPTEMBER 2017

Trots att det bara är tio minuter mellan huset utanför Jönköping och ishallen nere på Rosenlund ville Martin och Lotta Thörnberg köpa en bil som stod pall för tunga hästsläp, leriga grusvägar och familjeresor med barnen.

Valet föll på Subaru Outback 2.0 D. – Vi körde en Subaru Legacy i många år och visste vad vi köpte. En pålitlig bil som tar sig fram i alla väder, både på och utanför vägen, med Subaru behöver vi aldrig vara oroliga för att köra fast. säger hockeystjärnan Martin Thörnberg.

Efter tio år utan häst har Lotta Thörnberg bestämt sig för att börja rida igen. Dottern Kelly (6) har redan fått en egen häst, den lilla charmiga B-ponnyn Pixie Snow.

Dessutom hoppas Lotta kunna köpa en egen häst så snart som möjligt. Hemma hos Lottas föräldrar i Åkarp, halvvägs till Tenhult står två av hennes tidigare hästar kvar i barndomsstallet. Tjugosexåriga Hazel och 6-åriga Hailye som rids och sköts av Lottas mamma och syster.

– Det var verkligen svårt att skiljas från hästarna. När vi flyttade till Ryssland för att Martin skulle börja spela hockey i KHL (Kontinental Hockey League) kunde vi inte ta med oss hästarna och vi bestämde att mamma och min syster skulle överta dem. På så sätt stannar djuren i familjen och jag kan när som helst återuppleva känslan att rida mina gamla hästar.

"Med Subaru Outback behöver vi

aldrig vara oroliga för att köra fast."

I höst planerar Lotta och Martin att bygga eget stall med två boxplatser hemmavid. Tomten är alldeles för liten för att hålla många hästar, men med stödutfodring och betestransport hoppas familjen att det funkar med två hästar i villaträdgården.

– Det var faktiskt en av anledningarna till att vi valde Subaru Outback. Som hästägare måste man vara trygg med att bilen orkar dra hästtransporten också på leriga underlag. Om man bor en bit utanför stan är fyrhjulsdrift snudd på obligatoriskt, säger Martin bestämt.

Som barnfamilj med mängder av olika intressen krävs en stor bil med gott om utrymme och generöst bagage. Sonen Texas har redan börjat spela ishockey, givetvis i HV71 och dessutom tränar han innebandy två dagar i veckan.

Därutöver kommer matcher och turnéringar lite varstans i landet. Än så länge är Kellys fritidsintressen blygsamma, men både Lotta och Martin hoppas att ridsporten ska locka hennes intresse.

– Kelly älskar verkligen hästar och jag hoppas att vi kan tillbringa mycket tid tillsammans i stallet och rida ut i skogen på gemensamma ridturer, säger Lotta.

Både Martin och Lotta trivs i Subaru Outback även om de hittills inte gjort några riktiga långkörningar.

Bilen ligger fint på vägen, både på torra och blöta underlag och Martin gillar möjligheten att kunna tala i telefon och lyssna på musik med hjälp av bluetooth.

– Jag uppskattar Subarus generösa grundutrustning. Med en stor hund (Grand danoishannen Pansar), hästar, hockey och innebandy behöver vi helt enkelt ha en funktionsduglig bil som funkar lika bra att åka och handla med som att dra riktigt tunga hästtransporter.

Jag kan inte påstå att jag är någon riktig bilfantast, men Subaru har verkligen allt som vi behöver och lite därtill. Dessutom ryms alla mina hockeybagar.