Subaru Solterra – redan en bästsäljare

OKTOBER 2022

TRYCKET VAR ENORMT! ORDERBLOCKET ÖPPNADES I SLUTET AV MARS. DEN NIONDE JUNI VAR DET SISTA BLADET I BOKEN TECKNAT. DEN FÖRSTA ÅRSMODELLEN AV SUBARU SOLTERRA VAR SLUTSÅLD! DET LÅNGT INNAN DE FÖRSTA SERIETILLVERKADE EXEMPLAREN HADE SATT SINA HJUL PÅ SVENSK MARK.

Sommaren 2022 har gått över till höst. I hamnen står de första serietillverkade exemplaren av Subaru Solterra och väntar på att ställas i ordning för leverans.

Lanseringen av modellen är planerad till framåt vintern, men redan har samtliga hittat en köpare. Det gäller inte bara de som redan har anlänt. Det gäller varenda en av första årmodellen, inklusive de som ännu inte har lämnat fabriken! Aldrig någonsin förr har en hel årsmodell av en ny Subaru sålt slut på så kort tid som Subarus första elbil.

Intresset för Solterra har varit enormt. Det är helt klart en bil som många har väntat på. Många av dem som har lagt en order är Subaru-ägare sedan tidigare, men det är också ovanligt många som har valt Solterra som sin allra första Subaru.

Enormt intresse

Det är med ett stråk av stolthet Filip Frennby, varumärkesdirektör för Subaru i Norden, beskriver det mottagande den nya elbilen har fått. Han har visserligen varit med om något liknande förr, men inte riktigt på samma nivå.

– Vi upplevde en liknande situation förra året, när vi lanserade nya Outback. Den blev snabbt oerhört populär och enormt många bilar såldes på kort tid. Även då var många köpare helt nya för märket, minns han.

– Skillnaden den här gången är att första årsmodellen av Solterra sålde slut långt innan den ens har gått att se hos våra återförsäljare, och än mindre provköra.

Solterra on Tour

Bilarna som görs redo i hamnen är dock inte de första att sätta sina hjul på nordisk mark. Redan i februari var Solterra på en snabb turné där ett antal av Subarus återförsäljare fick möjlighet att presentera den kommande elbilen.

– Vi lyckades få tillgång till den absolut första förseriebilen i Europa. Samma bil som presenterades i samband med europapremiären bara ett par veckor tidigare, förklarar Filip.

– Tillsammans med våra återförsäljare planerade och genomförde vi ett intensivt schema med en visning hos en ny återförsäljare per dag. Allt skedde på mycket kort tid. Budskapet att Solterra var på blixtvisit nådde dock ut och lockade ett stort antal besökare till de Subaru-handlare som ingick i turnén.

Aldrig någonsin förr har en hel årsmodell av en ny Subaru sålt slut på så kort tid

Stort förtroende för Subaru

Då, i februari var Solterra inte helt färdigcertifierad. Det var till exempel ännu inte helt klart vilka funktioner förarassistanssystemet hade eller vilka tjänster som erbjöds genom appen Subaru Care.

Räckvidd och förbrukning var fortfarande uppskattningar och det fanns inget pris. En månad senare var det ändå som att öppna flodportarna, när det blev möjligt att teckna en order.

– För många räckte det med de uppskattningar vi kunde ge då, samt att de fick se bilen och kanske sitta i den. Men det förklarar inte varför den första årsmodellen sålde slut så fort, menar Filip bestämt.

– Det var bara en handfull återförsäljare som hann besökas i februari, och Solterra har hittat ägare i hela Norden, fortsätter han. De allra flesta har förmodligen inte ens sett en Solterra på riktigt ännu.

– Det visar hur stort intresset för just Solterra är, men också hur stort förtroende som finns för Subaru som varumärke. Lanseringen av Subaru Solterra är satt till hösten/vintern 2022.