Erik och Pia Sjöstedt

Två av Sveriges största livskonstnärer.

De har inte råd att jobba heltid och värderar ledig tid högre än pengar.

TEXT&FOTO: NIKLAS KÄMPARGÅRD
OKTOBER 2020

Den som tycker att livet mest handlar om att jobba, längta till nästa ledighet och följa någon annans vilja – inte sällan chefens eller samhällets förväntningar
– bör surfa in på www.kajak.nu

Erik och Pia Sjöstedt bloggar om sitt stora intresse för friluftsliv: kajak, cykling, skidåkning, vandring och tältnätter i det fria. Två inspiratörer som kör en orange Subaru XV. För färgens skull!

I tio års tid har Erik och Pia drivit eget företag hemma i Kollebäckstorp utanför Munka-Ljungby i nordvästra Skåne. Det som började med webblösningar, grafisk design och skrivuppdrag har med tiden utvecklats med silversmide (smycken med friluftstema), T-shirts, kurser och en himla massa tid utomhus. Nästan alltid tillsammans.

Dessutom har familjen Sjöstedt en ljuvlig trädgård i skogen där odlingstunnel, pallkragar och rabatter förser dem med mat under sommarhalvåret. Och en mäktig Kattuggla i ett av bokträden.

– Vi har ingenting emot att jobba, men vill inte spendera dagarna åtskilda på tråkiga kontor. Då gör vi hellre saker tillsammans och paddlar, cyklar, vandrar eller åker skidor gemensamt, säger Erik.

På något sätt är Erik och Pias liv rena rama drömmen för de flesta som lönearbetar, men genom att minimera sina kostnader och inte jobba mer än nödvändigt balanserar de snyggt mellan krav och förväntningar. Utan att egentligen göra några avkall alls.

– Vi drar inte in särskilt mycket pengar, men gör heller inte av med så mycket, säger Pia som menar att friheten kommer med låga omkostnader.

Den som har höga utgifter måste givetvis jobba betydligt mer än den som lever sparsamt. Enkelt uttryckt: konsumera inte mer än du har råd med och inför en frihetsfond (Erik och Pias ord) med ett sparande som ger dig ekonomi att göra vad du vill.

Sverigekännare av rang Tack vare återkommande resor, i första hand i Sverige och i Norge har Pia och Erik bra koll på den nordiska naturen.
Varje år drar de till Trysil för att åka skidor och flera gånger om året upptäcker de Sveriges skärgårdsmiljöer. Trots att Skåne saknar skärgård har de nära till Bohusläns-, Smålands- och Blekinges skärgårdar. Allra helst i lågsäsong.

– Vi reser inte särskilt mycket under högsommaren då alla andra är ute och far utan föredrar att vara hemma i juli – inte minst för att sköta odlingarna – och istället upptäcka Sveriges och Norges natur i lågsäsong, säger Pia som uppskattar möjligheten att kombinera stillhet med bekvämlighet. 

Inte minst med stugbilen Winzent, en Adria Win husbil från 2004 – plåttältet som den skämtsamt kallas – som ger dem möjlighet att dra iväg på skogsturer och kunna kombinera uteaktiviteter med datorjobb och bekvämt boende. Alla andra resor gör de med den läckra Subaru XV:n som de valde för färgens skull.

– Jo det är faktiskt sant. Många väljer bil efter motorstyrka, men vi föll för färgen som matchar Eriks kajak perfekt, säger Pia som i efterhand uppskattar fyrhjulsdriften och Subaruns fantastiska driftsäkerhet.

Att kunna ta sig fram på leriga grusvägar under vinterhalvåret är guld värt då man bor på landsbygden och dessutom sitter man bekvämt.

Till skillnad från att lasta kajaker på den höga husbilen är det enkelt att lasta Subarun och åka ner till Västersjön eller ut till Kullaberg för vacker kvällspaddling.

Trots friheten har både Erik och Pia kunder som de måste serva med tid och engagemang, tolv månader om året, även om de alltid varit tydliga med att de prioriterar sin egen utetid och ibland kan dröja med att svara på ett mail. Fantastiskt nog verkar de flesta acceptera det.

En fördel med att bo mitt i skogen och dessutom ha tillräckligt mycket fritid är att det är nära till vardagliga äventyr hemomkring. Både Erik och Pia verkar njuta av i princip allt de tar sig för, oavsett om det handlar om fågelspaning i trädgården,

trädgårdsfix, husbilsliv, kajakpaddling, MTB-cykling eller vandring. Dessutom härliga kaffepauser både här och där, snudd på dagliga bad under sommarhalvåret – givetvis vinterbadar Sjöstedts – och i alla fall en tältnatt i månaden. Året om.

– Vi är nog ganska bra på att ta tillvara på de friluftsmöjligheter som finns runtomkring oss och tack vare mycket ledig tid har vi möjlighet att vara mer flexibla än de som har en tid att passa. Vi kan helt enkelt vänta ut ett regnväder och börja paddla först när solen sticker fram mellan molnen. Det är nog orsaken till att vi ofta är ute i fint väder, säger Pia glatt.