VM-succé för familjen Ax från skånska Kävlinge

MAJ 2022
FOTO: GÖRAN STRAND & NIKLAS KÄMPARGÅRD
TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD

Att bo i Skåne och samtidigt prestera toppresultat på internationella hundspannstävlingar borde vare omöjligt, men för familjen Ax tycks bristen på snö inte stoppa deras framgångar.

På årets VM i Östersund den 10–12 mars knep Iréne Ax ett eftertraktat VM-guld medan 13-åriga dottern Lizzy körde hem en silvermedalj i tvåspann för juniorer, blott 40 sekunder från VM-guldet. – Det är verkligen superkul att tävla. Särskilt när det går riktigt bra, säger Lizzy Ax. Efter två skakiga Coronaår präglade av restriktioner och inställda tävlingar var det inte självklart att familjen Ax skulle ställa upp i årets VM på snö i jämtländska Östersund.

hundspann.jpg

– När barmarks-VM ställdes in i Belgien bara några dagar innan start i december 2021 så försvann motivationen fullständigt och vi fick verkligen kämpa för att orka ge oss ut och träna, berättar Iréne som fick Covid-19 strax efter årsskiftet och inte kunde träna på flera veckor.

Ändå bestämde sig Iréne och maken Kenneth för att packa Subarun full med ungar, mat och vinterkläder, hänga släpet på dragkroken och dra norröver – till Östersunds sleddog race – för att helt enkelt testa om suget fanns kvar. Givetvis blev det en pallplats med syskonen Team Israelsson Seppalas Nellie & Kvick.

– Det gick verkligen jättebra och jag vann min klass utan särskilt mycket träning samtidigt som Lizzy gjorde debut med hundarna Starax Flash och Starax Storm. Där och då bestämde vi oss för att ställa upp i VM i Östersund, säger Iréne medan hon selar hundarna och leder ut dem en efter en genom grinden och hakar fast dem i dragvagnen på fyra hjul.

Hundarna ylar och hoppar, kränger sig och gör sitt yttersta för att komma iväg. Två minuter senare har Iréne fått på sig hjälmen, lossat bromslinan och far iväg längs Tingsvägen med sikte på grusvägen parallellt med järnvägsspåret. Och nog går det undan.

Den långa grusvägen som löper längs järnvägsspåret i Södervidinge är utmärkt för att träna fart och uthållighet. Däremot är det sämre för backträning och styrka, något som märks när banorna är kuperade och hundarna inte har samma explosivitet som ekipagen norrifrån.

– När det vankas tävlingar brukar vi lasta hundarna i släpet och åka och träna i betydligt brantare terräng, inte minst för att de ska utveckla styrka och för att vi ska hitta bra sätt att prestera tillsammans även när det är en lite tuffare terräng, säger Kenneth Ax som fungerar som materialförvaltare i familjen även om han då och då också kör egna tävlingar.

Utöver hundar, slädar, kickbikes och olika dragvagnar är det många saker som måste få plats när familjen Ax drar på olika draghundsäventyr. Med utmärkta packutrymmen i Subarun (en Legacy från 2011) och ett hundsläp från svenska Max-Treme finns det gott om plats för allt som krävs för en vecka eller två ute på vägarna.

Ofta när familjen reser norröver hälsar de på hos släktingar och vänner längs vägen, tar in på hotell, eller hyr en stuga medan hundarna bor i det välisolerade släpet utanför.

– Det blir så varmt i släpet att vi brukar ställa upp dörrarna på glänt för att undvika att hundarna blir för varma, säger Kenneth som tycker sig ha identifierat en markant skillnad mellan sydländska huskies och de som kommer norrifrån.

Medan de sydländska hundarna inte har någon större erfarenhet av att gräva ner sig i snön och använda snön som isolering kan artfränderna från norr ligga stilla i snön under flera timmar och övernatta under stjärnorna.

Det kan såklart även hundarna från södra Sverige göra, men de behöver lära sig att övernatta kallt innan de vet hur de ska göra. Nackdelen med att bo i södra Sverige är naturligtvis att det är långt att åka norrut, men fördelen är att våren kommer tidigt och att det är nära till kontinenten, där många av tävlingarna går, på både snö och barmark.

Beställt en ny Subaru Outback

Efter att ha kört Subaru sedan 2014 var det inget svårt beslut att åka och beställa en ny Subaru Outback av 2022 års modell.

– Vi gillar verkligen Subaru och känner att det är en bil att lita på oavsett om vi åker på sliriga skånska vägar eller på norrländska vintervägar, säger Kenneth Ax.

Det är en säker bil som ligger tryggt på vägen oavsett underlag. Och där man dessutom åker bekvämt omgiven av moderna detaljer som gör resan till en upplevelse.

Trots att familjen nästan alltid kör med hundsläp, åtminstone på längre turer under vinterhalvåret uppfattar Kenneth och Iréne aldrig släpet som en belastning.

Istället följer hundsläpet (totalvikt på 750 kg) bilen optimalt, både i stadsmiljö och på landsväg och bränsleförbrukningen ökar bara marginellt.

– Sedan är det alltid skönt att veta att man kommer fram och slipper oroa sig för att köra fast, säger Iréne medan vi dricker kaffe på trappen och njuter av den skånska våren.

Drömmer om att driva eget hundspannsföretag

Även om Iréne redan idag ägnar nästan varje vaken sekund åt hundarna kan hon inte sluta drömma om ett liv som hundföretagare, utöver kenneln alltså.

I somras började hon arrangera Husky Hikes i Söderåsens nationalpark där besökare bokar guidade turer med en hund kopplad runt midjan vilket ger en helt annan naturupplevelse och möjlighet att komma nära de kraftfulla och dragstarka hundarna. Dessutom började hon köra korta hundspannsturer med barn.

– Jösses vilken efterfrågan det blev. Vi hoppades givetvis att turerna skulle bli uppskattade, men kunde aldrig drömma om att det skulle bli en sådan succé, säger Iréne och avslöjar att hon planerar att börja erbjuda hundspannsturer även i Skåne. Både på barmark och snö, under de år då det faktiskt ligger snö i Skåne.