Den perfekta jaktbilen

TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD FOTO: MARTIN BORGVALL
SEPTEMBER 2018

Bortsett från Subaruhandlare i Kungälv norr om Göteborg är Peter Erixon en passionerad jägare och en minst lika ambitiös fiskare. Dessutom är han eftersöksjägare med uppdraget att spåra trafikskadat vilt och minska deras lidande.

Året runt, dygnet runt är Peter en av två kontrakterarede kontaktjägare som Polisen ringer i händelse av en viltolycka i gruppens ansvarsområde.

– Har vi inte tid eller möjlighet att åka ut på egen hand är det vårt ansvar att hitta en jägare som kan inställa sig så snabbt som möjligt.

Antalet viltolyckor ökar, förmodligen eftersom tempot i samhället skruvas upp och många människor inte har tid att sänka hastigheten och öka uppmärksamheten för vilt i samband med att djuren är mer aktiva, säger Peter Erixon.

Trots att viltolyckorna intensifieras under brunst och frånstötningsperioder sker det viltolyckor året om. Många gånger tidigt på morgonen eller sent på kvällen då djuren är mer aktiva i gryning och skymning.

– Det är tråkigt att det sker viltolyckor, men samtidigt måste vi se till att begränsa djurens lidande så mycket som möjligt. Faktum är att vi eftersöksjägare kommer ut tidigare till olycksplatsen sedan lagtexten förändrats och att föraren numera har skyldighet att rapportera en viltolycka.

Det gör man till polisen på larmnumret 112.

Så fort Peter eller någon av hans kollegor kommer ut till olycksplatsen lastar man ut hunden och försöker att hitta spår av skadat vilt.

Det är viktigt att föraren märkt ut olycksplatsen ordentligt. Det kan man göra med ett speciellt viltolycksband som man kan få på bilprovningen eller med en reflexväst eller plastpåse.

Det viktiga är att hunden kan ta upp spåret där olyckan verkligen hände och inte hundra meter därifrån.

– Jag har egentligen bara ett önskemål till passerande bilister - SNÄLLA SÄNK HASTIGHETEN! För både min och hundens säkerhet. Med duktiga hundar jagar Peter Erixon flera gånger i veckan. Han får ständigt inbjudningar från markägare som helt enkelt vill jaga tillsammans med erkänt duktiga hundar.

– Jag jagar framförallt med drivande hund och Disa är en meriterad jaktchampinjon som bjuder på härliga drev i ett ganska öppet landskap i kustlinjen, säger Peter Erixon som började jaga så sent som 2009. För att sysselsätta familjens första hund, spanieln Steffi.

Dottern Julia hade velat köpa hund ganska länge, men Peter ville inte skaffa hund utan att samtidigt aktivera den ordentligt. Det gjorde att han bestämde sig för att prova jaktspår och ganska snart blev Steffi en erkänt duktigt jaktspårschampinjon.

"Mitt jobb handlar om att minska trafikskadade djurs lidande"

Med två hundar tillbringar Peter mycket tid utomhus. Han går långa promenader flera gånger om dagen och växlar skogspromenader med sköna turer längs kustlinjen.

Till skillnad från under sommaren då hela Bohuslän vibrerar av sommarturism är vintern lugn och avkopplande. Bortsett från närmsta grannen är Peter ensam med måsarna och änderna.

– Det spelar ingen roll hur stressad jag varit under dagen, så fort jag tar en tur med hundarna rinner stressen av mig och jag känner hur kroppen laddas med energi. Jag älskar stillheten härute och kan inte tänka mig att flytta härifrån, säger Peter Erixon.

Medan jaktsäsongen sträcker sig från oktober till slutet av januari tar fiskesäsongen vid i april. Sedan fiskar Peter oavbrutet ända fram till höstkanten.

– Jag fiskar framförallt laxöring med fluga. Jag har förmånen att bo knappt sextio meter från havsbandet och behöver inte ens någon båttrailer för att ta mig ut i skärgården. Med egen brygga vid sidan om huset, måste jag erkänna att jag bor rätt bra, säger Peter nöjt. Med ett aktivt friluftsliv, 12 månader om året är Peter en klassisk Subarukund.

– Det är klart att det är bra att sälja Subaru om man samtidigt lever det liv som många av våra kunder lever. Jag håller på med jakt, fiske och hundar och ser vilka behov som mina kunder har. Dessutom har jag sålt ganska många bilar till jaktvänner och fiskekompisar som upptäckt vilken framkomlighet man får med en Subaru. Bättre reklam kan man knappast få som bilhandlare, säger Peter Erixon.

Forester

Subaru XV