Laddskola

Att börja livet med elbil

TEXT: JOHAN RINGSHAGEN
FOTO: RASMUS KRISSTOFFERSSON
MAJ 2022

Är du nyfiken på Subaru Solterra men osäker på hur livet som elbilist fungerar?

Då kommer följande sidor att förklara grunderna som gör livet med elbil enkelt, ekonomiskt och väldigt komfortabelt. Egentligen skiljer det sig inte så mycket från hur vi redan lever med mobiltelefon.

Att köra elbil till vardags är ett smart sätt att lösa vardagens transportbehov. Bilen är tyst och komfortabel. Den är ekonomiskt fördelaktig och enkel att hålla i drift. Det är bara ett lite annorlunda sätt att köra bil med andra rutiner – som egentligen inte är särskilt obekanta – och som kommer att göra livet med elbil mycket enklare och bekvämare. Ta bara en sådan sak som att slippa köra långa omvägar till en mack för att stanna och tanka.

App och navigator

Har du en smartphone? Då är du redan fullt förberedd. Tillsammans med bilens navigator är telefonen ditt viktigaste verktyg som elbilist.

Den hjälper dig att planera färden och hitta laddpunkter som passar dig. Med appen SUBARU Care kan du när som helst kontrollera bilens batteristatus, fjärrstyra när och hur den ska laddas samt förbereda den för avfärd.

Hur tankar man en elbil?

Följ ABC-principen (Always Be Charging)! Det här är en rutin du förmodligen redan har inarbetad i ryggmärgen. Att ladda en elbil påminner nämligen om att hålla en mobiltelefon laddad.

Du laddar den i hemmet och om det behövs använder du den kabel som medföljer bilen till att ladda den varhelst du ställer den. Det är den stora fördelen med en elbil. Den tankas när den står parkerad.

Laddkabel

Snabbladdare har alltid egen kabel. Normalladdare kan också vara försedda med kabel, men det vanliga är att du har med dig och använder en egen.

Det finns några olika kabelutföranden på marknaden. De vanligaste är de två typer av anslutningar din Subaru har som standard.

Hur ska man ladda hemma då?

Ladda hemma gör man effektivt och säkert med en laddstation för hemmabruk, en så kallad wallbox.

Det finns många sådana på marknaden, med olika finesser och funktioner. Din Subaru-handlare kan hjälpa dig med en lösning som passar dig och ditt hem.

I princip är en wallbox inget mer än ett smartare eluttag, men de tål högre effektuttag under längre tid.

Kan man inte ladda i vägguttaget?

Det finns kablar som gör det möjligt att ladda i vanliga vägguttag. Det finns en sådan laddkabel att köpa som Subaru originaltillbehör, men ska ses på som elbilens motsvarighet till reservdunk.

Anledningen till det är att vägguttag inte är konstruerade för stora effektuttag över lång tid. Dels kan säkringarna i huset gå. Särskilt om uttaget man laddar bilen på ligger över samma säkring som andra hushållsmaskiner. Ett mer allvarligt problem är gamla och underdimensionerade elsystem.

Hur mycket ska
jag ladda?

Återigen: tänk ABC! Ta för vana att alltid ansluta bilen när du parkerar och när du kommer hem. Har du mer än 80 procent laddning är det dock sällan någon större vits att ladda publikt.

Anledningen är att det kan ta lika lång tid att ladda det sista tiotalet procent som det gjorde att ladda de första 80.

Om de sista kilometrarna inte är absolut nödvändiga kan du spara dyrbar tid om du tar för vana att hålla laddningen till mellan 20 och 80 procent.

Sliter laddning på batterierna?

All laddning och urladdning sliter på batterierna. Över tid kommer batterikapaciteten att sjunka. Batterierna i Solterra är av litiumjontyp, precis som i en mobiltelefon.

Sådana mår bäst och håller längst om man håller laddnivån mellan 10 och 90 procent och laddar dem långsamt på låg effekt. Snabbladdning anstränger batterierna mer än normalladdning.

Hur hög är förbrukningen?

Bilens effekt anges i kW precis som en bil med förbränningsmotor. Istället för liter per mil räknas elbilens energiförbrukning i kWh. Det är också samma enhet som används för att ange hur mycket energi batterierna kan lagra.

Om det finns 60 kWh i batterierna och den genomsnittliga förbrukningen är exakt 2 kWh per mil kommer bilen 30 mil. I teorin. Ju snabbare du kör desto mer förbrukar bilen.

Hur snabbt laddar bilen då?

Laddhastigheten styrs av hur många kW laddpunkten kan leverera samt av den maximala effekt bilens ombordladdare kan ta emot.

Solterras ombordladdare är på maximalt 7kW vid 30A strömstyrka. Detta betyder inte att bilen alltid kommer att ladda 7kW. Hastigheten beror även på hur hög ström laddpunkten kan leverera. Klarar den 16A, blir laddeffekten cirka 3,7 kW.

Hur betalar man?

Laddar du hemma betalar du via elräkningen. Publika laddpunkter kostar som regel att använda. Än så länge hör det till undantagen att man kan använda ett vanligt betal- eller kreditkort för att ladda sin bil och det finns en mängd olika operatörer av laddpunkter.

Många av dem erbjuder särskilda kort eller laddbrickor som man identifierar sig med genom att ”blippa” mot stolpen. Ibland kan ett kort från en operatör fungera på en stolpe som tillhandahålls av en annan.

Vid andra tillfällen går det att betala via sms eller genom en app i mobiltelefonen, ungefär som vid sms-parkering.

Vilka brickor och appar ska jag ha?

Laddpunkter finns på många platser, och antalet är ökande. Däremot är de mer utspridda och inte lika synliga som en traditionell mack med sina skärmtak och flaggor.

Man lär sig dock snabbt vilka laddpunkter som finns i närheten av de platser man normalt besöker. Därigenom får du snabbt koll på vilken, eller vilka laddbrickor du oftast kommer att använda.

I områden där du saknar lokalkännedom använder du SUBARU Care för att hitta laddpunkter.

Det goda livet med elbil

Som summering: tänk ABC! Always Be Charging! Att ansluta laddkabeln tar inte en minut. Har du som vana att ladda bilen varje gång den parkeras räcker det som regel för att täcka de flesta transportbehoven i vardagen.

Är det normalt sex mil du kör och du håller laddningen mellan 20-80 procent är det allt du normalt behöver ladda för att alltid komma tryggt hem. Det utan att behöva ta omvägen till en mack!

Ska du köra ovanligt långt någon dag? Planera in pauser för snabbladdning. Att stanna till då och då måste man ju göra ändå, för att hålla sig säker och alert som förare.

Då blir livet med Solterra det mest komfortabla och ekonomiskt fördelaktiga du kan tänka dig – i vardagen och för att komma ut på äventyr.