Amsterdam – Tokyo med bil som rullat hundratusen mil

Mätarställningen kan inte redovisa ett högre tal. efter en miljon körda kilometer får ägaren Koen Hol sköta räkningen manuellt. många skulle avfärda 29-åringens subaru outback som skrot – men för koen är bilen en skatt.

TEXT: JOHAN ERKKI
FOTO: PRIVATA
OKTOBER 2020

En klenod av årsmodell 1999 som ska ta honom på en pilgrims-road trip från Amsterdam till Subarus huvudkontor i Tokyo.

Odometern har uppnått högsta möjliga valör – 999 999. Med papper och penna får Nederländaren Koen Hol logga alla sträckor som körs. Mätarställningen i sig är bländande – men siffrorna kan inte mäta sig mot det äventyr som väntar. Genom 20 länder, åtta tidszoner, fyra ökenlandskap och sex bergspass ska Koen och hans vita Subaru Outback färdas från punkt A (Amsterdam) till B (Tokyo).

– Alla säger att jag är galen som lägger pengar i en bil som har rullat så långt. Anledningen till att jag gör det här är just för att den har gått en miljon kilometer. Den har mer att ge. Jag har alltid velat resa till Japan, så varför inte ta bilen dit, säger Koen Hol.

Subaru-semester i 21 länder Det är inte första gången som Koen rivstartar ett äventyr. På väggen i hobbyverkstaden hänger karossen av det som är kvar av hans gamla trotjänare och första Subaru, en Legacy TS Type R.

Från förarsätet på Legacyn har han sett 21 länder svischa förbi. Under tre år bodde han på Nya Zeeland och avverkade nästan lika många bilar av andra fabrikat under samma period. Han ratade fordon och valde cykeln för att ta sig runt i staden Christchurch. Och om det inte vore för en bilmekaniker hade Koen trampat än idag.

– Jag var färdig med bilar efter allt krångel. Men mekanikern som hade fixat mina andra bilar erbjöd mig att köpa hans Subaru Legacy. Den fick senare följa med hem till Nederländerna i en container, jag kunde inte lämna den bakom mig.

Det var den första bilen jag ägt som varken krånglade eller havererade. Tillbaka i Europa fortsatte Koen sina äventyr med bilen. – Jag satte ett klistermärke på huven så fort jag besökte ett nytt land. Jag blev som besatt av att köra och upptäcka nya platser, berättar han.

Men så en novemberdag 2018 fick äventyret med favoritbilen ett bittert slut när olyckan var framme. Med en hastighet på 80 kilometer i timmen tappade däcken fäste på en isfläck och färden slutade i kollition med ett träd. Koen kom lindrigt undan med ett brutet nyckelben. Han hade inte hjärta nog att skrota sin sargade följeslagare. Den intakta sidan av bilen fick istället dekorera garageväggen som ett monument över alla minnen.

– Det var inte bara en bil. Det var mitt projekt, mitt livsverk och det jag levde för. Den betydde allt för mig. Mitt mål var att köra till Japan i den bilen.

Hittade miljonbilen i Sverige När Koen skrev om sin kvaddade bil på Facebook fick han ett meddelande från en Subaru-ägare i Sverige vid namn Viktor. Denne erbjöd sig donera sin Outback, ett fordon som rullat hisnande en miljon kilometer.

– Om du ger den kärlek så får du den gratis. Jag vet att den är i goda händer, skrev han. Jag tänkte direkt på att köra den till Japan, det skulle vara den ultimata storyn. Så jag räddade den från att skrotas, säger Koen.

Miljonkilometerbilen “Byr”, uppkallad efter bokstavskombon på registreringsskylten, har Koen restaurerat med svetsingrepp. Mestadels är det vanligt underhåll och service som har utförts.

Främst är det innandömet och utsidan som fått sig ett rigoröst ansiktslyft från rostangrepp och slitage.

– Det är originalmotorn som sitter i, och den startar och låter som en ny. Det sista jag är rädd för är att motorn ska gå sönder. Motorhuven har försetts med en dekal föreställande en man som står lutad mot “Byr”, det är Roger Söderberg, mannen som tidigare haft bilen i sin ägo.

Mellan år 2000 och 2007 körde han 940 000 kilometer. Det tyckte ledningen för Subaru i Tokyo var så anmärkningsvärt att han bjöds på en resa till den japanska huvudstaden för ett studiebesök.

– Det ska bli kul att se hur de reagerar när jag glider in med bilen som Roger en gång ägde. Jag blev kontaktad av Rogers barnbarn och hon var förvånad att bilen fortfarande rullade.

Om allt hade gått enligt plan skulle Koen och hans resekompanjon Rick de Groot tagit “Byr” till Tokyo i augusti i år – men planerna punkterades på grund av Corona. Expeditionen väntas starta i början av 2021.

– Många frågar hur jag har råd att resa så mycket. När vi reser är det bara mat och bensin som kostar. Vi sover inte på luxuösa hotell, utan vi campar i tält och har en kyl full med mat i bilen. Det är ganska billigt och man får se så mycket.

Om jag inte hade köpt min första Subaru hade jag aldrig gjort allt resande, bilarna gör att man vill resa.

De är pålitliga. Subaru gör sin grej – precis som jag.