Högsta NCAP-betyg någonsin

TEXT: THOMAS POSSLING
SEPTEMBER 2019

Subaru ska bygga Världens säkraste bilar. Nu är målet nått med tre modeller. Nya Forester noterade högst betyg av alla i årets JNCAP och tilldelats därmed Grand Prix Award. Samma utmärkelse gick förra året till Impreza och Subaru XV.

Förutom säkerhetsbetygen i Japan NCAP rankas såväl Forester som XV och Impreza som Top Safety Pick + i amerikanska IIHS, vilket betyder att de är säkrast i sina respektive klasser. En rundresa till Subarus större försäljningsländer avslöjar snabbt bredden av de många säkerhetsutmärkelserna.

Nya Subaru Forester bygger på Subaru Global Platform och är standardutrustad med det Världsledande förarassistanssystemet EyeSight.

Sedan introduktionen av EyeSight har Subaru lyckats reducera så kallade upphinnandeolyckor med hela 84 procent jämfört med bilar som saknar systemet. Subarus mål är att 2030 ska ingen dödas eller skadas allvarligt i eller av en Subaru.

Visionen gäller alltså inte enbart förare och passagerare utan även oskyddade trafikanter som fotgängare och cyklister. I USA har IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) belönat Subaru med sju IIHS TOP SAFETY PICKS + för 2019 Ascent (säljs inte i Europa), Outback, Legacy och Crosstrek (kallas XV i Storbritannien) SUV:ar samt Impreza.

I IIHS tester bedöms två säkerhetsaspekter: ’krocksäkerhet’— hur väl ett fordon skyddar de åkande vid en krock — samt ’krockundvikande och begränsning’— teknik som kan förhindra en krock eller mildra kraften. TOP SAFETY PICKS ges till fordon som får toppbetyg i IIHS krocksäkerhetstester.

Utmärkelsen Plus ‘+’ ges dessutom till vinnare med utmärkta betyg för förebyggande av frontalkollision. Den senaste Forester i US-utförande belönades med 2019 TOP SAFETY PICK med högsta möjliga betyget för ”Good” i sex krocksäkerhetstest och ”Superior” för förebyggande av frontalkollision.

I Europa leder Subaru som banbrytande inom säkerhetsnormer. Euro NCAP är ett oberoende europeiskt institut som säkerhetstestar bilar i Europa.

Institutet utvärderar skydd för passagerare, fotgängare, säkerhetsassistans samt hur väl bilar automatiskt detekterar och förhindrar kollisioner för alla modelltyper.

Alla Subarus SUV:ar, plus Impreza och Levorg, har för närvarande ett säkerhetsbetyg på 5 stjärnor från Euro NCAP.

Tidigare i år triumferade Subaru över 29 andra tillverkare när företaget röstades fram som Best Manufacturer for Safety Features i Storbritanniens 2019 Driver Power Survey - den största undersökningen av nöjda bilägare i Storbritannien.

I Japan har Subaru gjort lika väl ifrån sig. 2018 tilldelades senaste Forester i japanskt utförande högsta betyget i JNCAP:s bedömning av förebyggande säkerhet medan Subaru XV och Impreza tilldelades Grand Prix i JNCAP bedömning av krocksäkerhetsprestanda med högsta betyget någonsin.

En enastående prestation som understryker vår förmåga att förena åtgärder för förare, passagerare och fotgängare.

I Australien och Nya Zeeland har Subaru fått högsta betyget i klassen i ANCAP:s bedömning av bilens säkerhet som utförs av Australiens Automobile Association (AAA), där samtliga modeller belönades med 5 stjärnor.