Nya Outback säkrast någonsin

OKTOBER 2021
FOTO: Euro NCAP

Maximal utdelning med betyget fem stjärnor och de högsta testresultaten någonsin för skydd av fotgängare och förarstödsystem. Det blev facit för helt nya Subaru Outback i de senaste trafiksäkerhetstesterna genomförda av Euro NCAP.

För nionde gången i rad, ända sedan augusti 2009 har varje ny modell från Subaru utmärkt sig genom att tilldelas högsta betyget fem stjärnor av testorganet i Euro NCAP. 2019 utmärkte sig femte generationen Forester genom att utropas till säkraste val i klassen Liten suv/mpv.

Till året därpå infördes ett nytt testprotokoll där kraven för att tilldelas fem stjärnor höjdes, med bland annat ökat krockvåld, men när resultaten från testet som offentliggjordes i september 2021 var det återigen en Subaru som presenterades som säkrast i sin klass.

Det är helt nya Outback, baserad på samma tekniska plattform som Forester, som utmärkt sig för hög säkerhet i samtliga fyra testkategorier.

Säkraste systemet någonsin Fem stjärnor förutsätter givetvis att bilen presterar på mycket hög nivå i varje enskild kategori. Nya Outback utmärker sig dock särskilt i kategorin Förarstödsystem där EyeSight fick den högsta poäng som hittills tilldelats en bil testad av Euro NCAP.

Systemet bidrog till att nya Outback även har det högsta skyddet för oskyddade trafikanter, som fotgängare och cyklister Euro NCAP hittills har redovisat.

Det unika EyeSight-systemet, utvecklat av Subaru, baseras på en teknologi med två framåtriktade kameror som läser och tolkar trafiksituationen i syfte att uppmärksamma föraren om fara samt vid behov vidta åtgärd för att undvika kollision. I sin senaste generation har systemets siktfält nära nog dubblerats och mjukvaran uppdaterats med fler och utökade funktioner som samtliga ingår i standardutrustningen.

Bland dessa märks särskilt adaptiv farthållare med körfältscentrering, filassistent med kapacitet till undanmanöver vid nödsituation, trafikskyltsavläsning med intelligent hastighetsbegränsare samt autobromsfunktion som, tack vare systemets kraftigt utökade periferseende, har kunnat göras ytterligare mer effektiv med avseende på att detektera och undvika kollision med korsande trafik och andra rörliga objekt vid sidan av vägen.

Klassledande plattform Filassistenten är även förfinad med avseende på igenkänning av och anpassning efter mer fysiska begränsningar som vägkanter och gräs.

Ytterligare säkerhetsfunktioner som bidrog till systemets goda resultat i Euro NCAP är autobromsfunktion i samband med backning samt förarmonitor med ansiktsigenkänning som varnar föraren om denne börjar bli trött eller om uppmärksamheten under körning distraheras på annat sätt.

Sedan förarstödsystemet EyeSight introducerades i Japan för mer än 15 år sedan har det, enligt undersökningar där, bidragit till att minska antalet olyckor med över 60 procent. I situationer där en kollision trots allt inte går att undvika visade det senaste testet i Euro NCAP att bilmodeller baserade på Subaru Global Platform är ytterst säkra bilar att färdas i.

Nya Outback är den fjärde modellen efter Subaru XV, Impreza och Forester att baseras på den senaste tekniska plattformen och den fjärde att omedelbart efter genomfört test utropas till säkrast i sin respektive klass. När det gäller förmåga att skydda färdande från att skadas i samband med krock presterade Outback med betryggande marginal för maxbetyget fem stjärnor, däribland den högsta poäng för skydd av barn som hittills redovisats för en bil i klassen Stor familj.
Ett resultat som reflekterar Subarus strävan att konstruera och tillverka Världens säkraste bilar.