Subaruägare för första gången

TEXT: JOHAN ERKKI FOTO: FREDRIK PUSA
MARS 2020

Annica och Håkan Björuth valde Subaru Forester och stormtrivs. ”Den bästa bil vi haft. Man sitter bekvämt och vet att man alltid kommer fram”.

Efter den där gången då Håkan Björuth körde fast på en helt vanlig skogsbilväg var det inte tal om att skaffa ytterligare en tvåhjulsdriven bil. Istället sneglade Håkan allt oftare på att byta upp sig till något fyrhjulsdrivet och efter att ha provkört Subaru var han övertygad.

– Jag lånade en bil av Dahlboms Bil i Gävle och åkte och hämtade Annica på jobbet. Sedan provkörde vi Subarun tillsammans och bestämde oss direkt. Det blev en Forester.

Om man gillar att åka långt och dessutom gärna kör på GPS – slår in en ort i navigatorn och följer snabbaste vägen dit - kors och tvärs genom landet är det bra att veta att bilen tar sig fram. Med huset i Gävle och stugan i Dalarna åker familjen Björuth mycket bil, i solsken, slask och vintermodd.

Dessutom hänger de gärna husvagnen på kroken och svänger inom någon vacker camping eller stannar vid en sjö mitt ute i skogen. – Jag gillar frihetskänslan med Subaru, att bilen tar mig dit jag vill utan någon risk att köra fast.

Jag jobbar skift på massafabriken och kör då och då på oplogade vägar under tidiga mornar och sena kvällar innan plogbilen hunnit ut och då känns det bra att åka Subaru.

Att det blev en mildhybrid beror på Håkans stora teknikintresse. Förra gången familjen köpte ny bil föll valet på en miljödiesel och nu blev det istället en mildhybrid helt i linje med tidens miljöfrågor.

Till skillnad från den gamla bilen är Forester som en rullande dator, där utväxling, acceleration, laddning, effekt och förbrukning går att följa i realtid på den stora skärmen.

– När vi väl hade bestämt oss för att köpa en Forester så kändes det naturligt att välja en mildhybrid. I första hand för miljöns skull, men också för möjligheten att kunna påverka bränsleförbrukningen utan att tumma på varken kvalitet eller komfort. Redan nu märker vi att bilen förbrukar betydligt mindre bränsle än vår gamla bil, säger Håkan Björuth som uppskattar teknikens närhet och användarvänligheten som genomsyrar hela bilen. Dessutom går den så oerhört tyst.

På grund av Annicas artrosproblem är det extra viktigt att välja en bil med bekväma säten där man sitter högt med god uppsikt över både förarmiljö och trafiksituation. Eftersom det skiljer 24 cm i längd mellan Håkan och Annica är förarigenkänningssystemet fantastiskt.

– Det räcker att jag sticker in huvudet i kupén för att bilen ska justera förarsäte, speglarna, radiostation och klimatanläggning för att motsvara mina förprogrammerade inställningar, säger Håkan Björuth. Att tekniken fascinerar är ingen överdrift. Den 17 hästars starka elmotorn i växellådan, som framför fördelningslådan skickar iväg den sammanlagda kraften från el- och bensinmotorn till alla fyra hjulen är en njutning i sig.

Framförallt uppskattar Håkan accelerationen, då elmotorn kickar igång och effektfördelningen syns på skärmen.

– Man ska givetvis ha full koll på körningen, men jag kan ändå inte låta bli att slänga ett öga på skärmen för att se hur kraftfördelningen går till, säger Håkan och skrattar. Så här på vårvintern blir det flera långa bilresor till stugan i Dalarna.

Tack vare skiftjobbet på Stora Enso i Skutskär är Håkan ledig till och från i veckorna. Dessutom jobbar han fyra veckor av sex och är ledig i två. Ett utmärkt tillfälle att dra till stugan, eller att bara åka rakt ut i skogen.

– Autobromssystemet är en underbar uppfinning för sådana som oss som åker i dåligt ljus genom viltrika marker. I Dalarna är det mycket älg längs vägarna och då är det skönt att veta att autobromsfunktionen också reagerar på vilt. Något Subaru är nästan ensamma om. Alltid kul att vara först med något, säger Håkan Björuth.

Ytterligare en positiv effekt med Forester är det rymliga baksätet där barnbarnet Alexander gärna åker med. Tack vare långa säten med en god sittkomfort och rejält med benutrymme kan han fortfarande sitta bakåtvänd trots att han redan hunnit bli tre och ett halvt.

– För oss är säkerhet extra viktigt och då känns det bra att han fortfarande kan åka bakåtvänt, säger Annica Björuth som ser fram emot sommaren då ytterligare ett barnbarn kommer till världen. Men innan dess hinner familjen med ett antal turer till stugan i Dalarna och en lång rad skogsutflykter med boxertiken Yla.