Barnfamiljens val

TEXT&FOTO: NIKLAS KÄMPARGÅRD
SEPTEMBER 2018

”Vi behövde en säker rymlig bil som passar till en barnfamilj” när Marina och  Michael Jönsson väntade sitt första barn aktualiserades planerna på att skaffa ny bil.

Valet föll på en Subaru Outback 2015. – Som nyblivna föräldrar kände vi att vi ville köpa en säker bil med gott om utrymme för att få plats med både barnvagn, väskor och barnstol. Subaru är en prisvärd bil där man får mycket bil för pengarna. Dessutom är komforten utmärkt, säger Marina Jönsson.

Det har redan gått tre år sedan Marina och Michael köpte sin första Subaru. Sedan dess har minstingen Måns (1 år) kommit till världen och fordonsparken har uppdaterats med en ny Subaru Outback av 2017 års modell, den här gången med ett något bättre utrustningspaket.

– Vi är väl egentligen inga bilfantaster utan trivs med säkra rymliga bilar som fungerar året om oavsett väder. När vi skulle köpa ny bil bedömde vi ett antal märken utifrån pris, komfort och säkerhetssystem och valet föll på Subaru som tycktes ha mest nöjda kunder, säger Michael Jönsson som var den första i bekantskapskretsen att välja Subaru.

Medan Michael pendlar till arbetet som varumärkeschef på Wackes i Malmö kör Marina mestadels korta sträckor i Ystad. Det är också hon som skjutsar barnen till och från förskolan.

Jag hade nog aldrig trott att jag skulle bli så säkerhetsmedveten som pappa, men det är något magiskt med att vara ansvarig för någon annans liv.

– Vi har valt att åka Subaru lokalt och låter Michael pendla med en mindre bil till Malmö. På så vis skjutsar vi barnen tryggt och säkert och kan åka och handla utan att vara rädda för att matkassarna inte får plats vid sidan om den stora syskonvagnen, säger Marina som enkelt lyfter i och ur vagnen i bilen trots markfrigången (som ger en något högre lasthöjd).

Bortsett från vardagliga resor i Skåne händer det att familjen ger sig av på lite längre resor. Stundtals till Michaels bror i Halmstad, men också till fjällvärlden när andan faller på.

– Det är oerhört praktiskt att ha en bil som fungerar optimalt under både långresor och vardagspendling. Komforten är utmärkt i Subarun och tryggheten att ta sig fram oavsett underlag är ovärderlig, säger Marina som under det senaste året bott vid sidan om en byggarbetsplats.

Kristianstadvägen, riksväg 19, alldeles utanför fastigheten har grundligt byggts om och arbetet har dragit ut rejält på tiden. Lera dygnet runt i över ett år sliter onekligen på krafterna. Då är det skönt att åka Subaru som tar sig fram i leran och som har en tillräckligt stark motor som möjliggör en kraftfull acceleration på riksvägen utanför.

– Ibland kan det vara ett oerhört tryck på Kristianstadsvägen, i synnerhet i rusningstrafik då man uppskattar att det händer något när man trampar på gasen, säger Marina.

Trots att varken markfrigång eller fyrhjulsdrift hamnade särskilt högt på kravlistan när Michael och Marina köpte ny bil uppskattar båda två den pålitliga fyrhjulsdriften som får bilen att ligga stabilt på vägbanan oavsett underlag.

– Det är rätt roligt att jämföra köregenskaper mellan olika bilar. När jag åker Subaru tvekar jag aldrig att accelerera på riksvägen oavsett om marken är blöt, isig eller full med snö.

Att göra samma sak med pendlingsbilen skulle sluta med att jag hamnade i diket, säger Michael allvarligt och menar att Subaru bortsett från komfort och säkerhet också signalerar framkomlighet och att man kan vara trygg med att alltid komma fram.

Även i Skåne där snön har en tendens att lägga sig på vägbanan istället för på åkrarna bredvid.

Ända sedan Malte kom till världen har barnen suttit bakåtvända i baksätet helt enligt regelboken. En placering som fungerar utmärkt trots att föraren har svårt att se om barnen sover eller fortfarande är vakna.

Numera klättrar Malte (3 år) själv in och ut ur bilen medan Måns (1 år) fortfarande behöver hjälp. Tack vare generösa öppningsmöjligheter av bakdörrarna är det enkelt att få plats och kunna sträcka sig in för att fästa säkerhetsbältet.

Bortsett från krockskydd, komfort och Eyesightsystem (Subarus säkerhets- och förarassistanssystem) var det viktigt att bilen hade ISO-fixpunkter för enkel montering av bilbarnstolar. Små detaljer som är oerhört viktiga för en nybliven barnfamilj.

– Jag hade nog aldrig trott att jag skulle bli så säkerhetsmedveten som pappa, men det är något magiskt med att vara ansvarig för någon annans liv.

Som vuxen gör man sina egna val, men med små barn gäller att någon annan håller undan farorna. Just nu känns det självklart att åka Subaru, säger Michael Jönsson.