Forester blev ett lyckokast för Cecilia

TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD FOTO: LARS BERGLUND OCH PRIVATA BILDER
SEPTEMBER 2018

Med tung båttrailer och minst lika tung båt är det bara fyrhjulsdrivet som gäller för gösdrottningen Cecilia Grönberg. Ändå höll hon fast vid tvåhjulsdrivet ända fram till 2016.

– Att byta till Subaru är det bästa beslut jag någonsin tagit. Nu är det enkelt att dra upp båten från iläggningsrampen och jag slipper oroa mig för att inte komma fram.

Att fiska på heltid är få förunnat, åtminstone utanför yrkesfiskarkretsar, men med hjälp av föredrag och guidningar har Cecilia Grönberg lyckats göra fisket till ett riktigt yrke.

– Jag fiskar framförallt med ett pelagiskt vertikalfiske, vilket innebär att vi fiskar från båt och lokaliserar fisken med hjälp av ekolod.

Det låter enkelt, men kräver mycket övning, säger Cecilia Grönberg som uteslutande släpper tillbaka all fisk i fiskevattnen. Flera gånger har hon fångat gösar på en bra bit över tio kilo, jättefiskar som lever som kungar under ytan.

Tack vare närheten till båten – vid pelagiskt vertikalfiske släpper man ner jiggen alldeles utanför båtens högra sida (närmast sittbrunnen) för att kunna köra och fiska samtidigt – krävs ett kortare och mer lättmanövrerat spö. Med hjälp av en givare kan Cecilia följa fiskens rörelser under båten och ser om den visar intresse för jiggen eller inte.

– Jag brukar trigga fisken genom att göra små undanmanövrar och lyfta jiggen upp och ner. Det brukar trigga jaktinstinkten, men är ingen garanti för att fisken verkligen ska nappa. Det är något speciellt med fiskehistorier.

Välkryddade anekdoter som får vilken fiskare som helst att längta tillbaka ut på öppet vatten. För Cecilia Grönberg är fisket ett året runt jobb (så länge det inte ligger is) som ställer krav på både fiskeutrustning och bil.

– Jag minns den där dagen när jag bestämde mig för att köpa Subaru. Jag hade backat ner trailern i vattnet och glömt att ta bort både spännband och ljusramp. Eftersom bilen inte orkade dra upp trailern fick jag klä av mig och hoppa i det kalla vattnet för att få av båten av kärran.

En skitdag som visserligen bjöd på ett fantastisk fiske, säger Cecilia som fick tre gösar på dryga åtta kilo och två gösar en bra bit över nio kilo. Fiskejournalisten från Frankrike (som var med under fisketuren) trodde nog knappt sina ögon.

Benämningen ”Gösdrottningen” fick Cecilia Grönberg av bloggaren Tony Berggren. – Jag tycker att det är rätt roligt, men också ironiskt. När man fiskar är man full av små skärsår och är skitig och genomblåst nästan hela tiden.

Knappast en stund då man känner sig som en drottning. Från Skutskär utanför Gävle bor Cecilia strategiskt för att snabbt kunna ta sig ut i havsbandet. Tack vare återkommande guideuppdrag i Sibbofjärden, 25 mil söderut åker hon ofta genom Stockholm vilket ställer krav på bra stolar, bluetooth och riktigt bra musik.

"Jag valde Subaru när jag tröttnat på att köra fast”

Jag förstår inte hur jag klarade mig med en manuell växellåda förut. Sedan jag skaffade automat är det riktigt bekvämt att åka genom Stockholm, också i rusningstid.

Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av bilens egenskaper och fokusera på att gasa och bromsa. Tack vare trailern brukade den gamla bilen förbruka en rätt skaplig mängd bränsle. En förbrukning som sjunkit avsevärt sedan Cecilia gick över till Subaru.

– Min gamla bil drack drygt två liter per mil. Nu åker jag Forester, faktiskt med en större båt än förut och dieselkonsumtionen stannar på knappt en liter.

Utan släp tar den bara 0,6 liter/mil, vilket ger en avsevärd besparing per årsbasis. Det är nästan så att bränslebesparingen betalar mellanskillnaden till en ny bil. Åtminstone inbillar jag mig det, säger Cecilia glatt.

CECILIAS BÄSTA FISKETIPS – SÅ LYCKAS DU MED ISFISKET

Sätt mört på kroken, det älskar gäddorna och låt kroken gå ner lite djupare i vattnet, omkring 3–4 meter till det pelagiska mellanskiktet i vattnet där större fiskar håller till.

Fiska inte ensam (det är mer socialt att vara många och dessutom betydligt säkrare) och sätt ut 8–10 pimpelkrokar med en bjällra på varje pimpelspö så att du hör och kan lokalisera var det nappar. Sedan är det bara att öppna kaffetermosen och slå sig ner på ett renskinn och njuta av goda fiskehistorier i solskenet.

– Kan det bli bättre? frågar sig Cecilia Grönberg.