Allt handlar om hästkrafter

TEXT: NIKLAS KÄMPARGÅRD FOTO: RICKARD NILSSON OCH PRIVATA BILDER
SEPTEMBER 2018

För bilhandlaren Erik Sandblom, som driver Visbil på Gotland är hårt arbete en drivkraft. Bortsett från företaget på Gotland driver han också en hästgård i Barsebäck i Skåne tillsammans med flickvännen Sofie Andersson.

Det är Sofies och hennes pappas hästar rakt igenom, men jag hjälper till så gott jag kan. Jag kör traktor, skjutsar hästar och mockar gödsel, mest hela dagarna. Nu har jag dessutom köpt en liten traktor och planerar att bli självförsörjande på hö. Det är rätt mäktigt av en grabb från Linköping, säger Erik Sandblom och river av ett av sina många garv.

Att föda upp hästar i det översta toppskiktet är ingen lätt uppgift. Dels tar det lång tid att få fram lovande hästar och dels är avel och skötsel en kostsam investering helt utan några garantier.

För drygt ett år sedan drabbades Sofie och Erik av ett stort bakslag då den lovande hästen La Mourette (La - efter Sofies pappa Leif Andersson) skadade sig olyckligt i hästtransporten och fick avlivas.

– Det var en oerhört tung dag att förlora en så pass lovande häst som fick tas bort bara sju år gammal, säger Sofie Andersson.

Bortsett från att blivit uttagen till Scandinavium (när olyckan skedde) ställde Sofie och La Mourette upp i unghäst-VM i belgiska Zangersheide redan när La Mourette bara var fem år gammal och året efter vann hon Breeders Trophy tillsammans med den meriterade OS-, VM- och EM-medaljören Peter Eriksson.

– Dessutom var La Mourette min personliga favorit som vid sidan om Handsken tillhör mina mest betydelsefulla hästar, säger Sofie Andersson.

Bortsett från rena skötseluppdrag, som att stängsla, mocka gödsel och fodra hästarna försöker Erik att hjälpa Sofie så mycket det bara går i vardagen. Några gånger i månaden återvänder han till Gotland och Visbil där pålitliga kollegor står för den dagliga driften av företaget.

– Det är klart att det är svårt att driva företag på distans, men jag tycker ändå att vi lyckas ganska bra. På bara nio år har vi drivit upp ett helt nystartat bolag till att omsätta knappt 40 miljoner.

Från byggbarack och kollegieblock till egen bilhall, verkstad och sju anställda. Det är klart att jag känner mig stolt, säger Erik Sandblom.

"Hemma på gården ägnar vi all kraft åt hästarna, men framåt helgen tar jag gärna båten och drar till sjöss med ett par fiskekompisar"

Tillbaka i Skåne blåser det en frisk vind från sydväst. Tack vare ett lågt vattenstånd är strandängarna större än vanligt. Längre norrut tornar Gotlandsfärjan upp sig i horisonten (jodå, du läste rätt) då båten ligger på varv i Landskrona.

Totalt har Erik och Sofie ett dussintal hästar, två olika avelslinjer med ston, La Cocette 19 år och internationellt meriterade Handsken 21 år. Trots att La Cocette uppnått den aktningsvärda åldern av 19 år är hon återigen dräktig. Dessutom väntar ett mottagarsto tillökning med ett inplanterat embryo efter samma hingst som betäckt La Cocette.

– Det ska verkligen bli spännande att se hur de här både fölen kommer att utvecklas. Trots att det ena fölet ligger i magen på en surrogatmamma blir det två helsyskon, säger Sofie Andersson och förklarar att gården går en spännande framtid till möts.

– Totalt kommer det att födas tre föl hos oss i år då även Handsken är dräktig. Så fort Erik Sandblom är ledig passar han på att packa fiskegrejorna och drar till havs.

Tillsammans med två kompisar från Stockholm äger han en maffig amerikansk trollingbåt som trion fiskar med så ofta det finns tid.

Varje år blir det åtminstone ett par fiskeresor, en norrut till Nordnorge för att fiska hälleflundra, torsk och sej och så lite utflykter i närområdet, till Vänern och Vättern, trolling utanför Simrishamn och så en och annan fisketävling på ostkusten.

– Det är oerhört tillfredsställande att trollingfiska. För ett par år sedan vann vi Bornholm Trolling Masters, en av Europas största trollingfisketävlingar vilket gav energi och investeringslust – jag tror att man kan köpa hur mycket tillbehör som helst till vår amerikanska Trophy båt – trots att den var fullutrustad redan från fabrik.

Behöver jag säga att vi är tre prylgalna grabbar som äger båten gemensamt, säger Erik och skrattar. Med en ettåring hemma på gården i Barsebäck blir det allt färre fiskeresor framöver.

Åtminstone till sonen Orvar är tillräckligt stor för att hänga med pappa på fiskeäventyr. Trots bra dragvikter är Eriks Subaru Outback i minsta laget för både båttrailern och familjens stora hästtransport för två hästar.

Däremot är framkomligheten enastående för både fiskeintresset och hästgården.

– Tar man bort våra stora trailers så tror jag inte att man kan hitta en bättre bil. Och det säger jag inte som säljare, utan som en aktiv brukare av en av landets bästa bilar, säger Erik Sandblom.