Familjen med äventyr runt knuten

TEXT: JOHAN ERKKI FOTO: FREDRIK PUSA
MARS 2020

Fem centimeter nysnö, fem minusgrader, skidor och strålande sol – så ser den perfekta utflyktsdagen ut om familjen Nilsson-Öberg får bestämma. deras fyrhjulsdrivna följeslagare Subaru Outback rymmer allt för alpina äventyr.

Den svarta villan försvinner i backspegeln. I framrutan hägrar äventyr. Bara att bo i Tjärn, strax utanför Örnsköldsvik, är spännande nog menar Sarah Öberg som har händerna på ratten.

Det finns alltid äventyr runt husknuten och vi älskar att vara utomhus. Varje dag är ett äventyr när man bor mot en bergsklippa. Man vet aldrig vad det är för väglag och då är det viktigt att ha en bra bil att förlita sig på, säger Sarah.

Längdskidorna vilar i takboxen och bagageutrymmet är lastat med förnödenheter för en dag i skidspåret. I baksätet sitter pappa Jonas med barnen Lowe, 4 år, och Ruth, 8 år. Till lekarna som fördriver tid i bilen hör “räkna antalet röda bilar” och vid längre resor får resenärerna önska favoritlåtar.

Jag tycker det är mysigast att åka bil på kvällen, säger Ruth.Trots sin unga ålder har hon redan funderat ut vilken bil hon ska ratta i framtiden. Jag gillar vår bil och den svarta färgen. Men när jag blir äldre vill jag ha en EPA-traktor, berättar hon.

Den svarta Subaru Outbacken är inte ensam på vägen som klyver genom den snöbeklädda granskogen. I konvoj ligger en annan Outback. Den tillhör Jonas svärföräldrar, tillika barnens mormor och morfar och Sarahs föräldrar. Peter och Eva Öberg följer ofta med när det vankas utflykt med barn och barnbarn. Efter goda vitsord från jobbarkompisarna i fikarummet bestämde sig Peter för att ge Subaru en chans. Med nyckeln i handen låste han upp för att ta en provtur – han hade funnit sin trotjänare på vägen.

Det bästa jag gjort! Nu är vi inne på vår tredje Subaru. Det har varit underbara bilar, säger Peter.Jag var tveksam innan vi köpte den första, men jag blev frälst. Vår Outback har bra lastutrymme. Vi får plats med allt, plus hunden, flikar Eva Öberg

Inspirerande svärföräldrar

Alpina utflykter kräver packutrymme och komfort. Det har Jonas och Sara fått erfara efter alla besök i fjällstugan i Hemavan. Tidigare var det en Mitsubishi Outlander som möjliggjorde alla utfärder. Med tiden kändes den för stor. När det var dags att utse en ny kompis på vägarna vägdes följande kriterier in:

Vi sökte efter en allsidig bil som varken var för stor eller för liten, bra markfrigång, lätt att packa in och ut. Bilen som rymmer allt för vår fritid, berättar Jonas

Bilen de sökte stod parkerad rakt framför dem. En Subaru Outback som svärföräldrarna körde.

Den fyllde samtliga kriterier. Det är en driftsäker bil. Den har perfekt komfort och konstant fyrhjulsdrift. Vi åker långa sträckor till fjälls och vi vill inte tumma på säkerheten. Jag provkörde svärföräldrarnas och det var delvis därför som vi valde den, men det var också servicen och bemötandet vi fick hos Subaruhandlaren.

Fyrhjulsdriften behövs för att besegra backen upp till familjens villa, en slingrig slalompassage upp på höjden. Jag behöver inte skotta, säger Sarah och skrattar.

Den tar mig dit jag vill och till jobb, förskola, skola och barnens alla aktiviteter. Den är också smidig att parkera i stan. Det är inte ett ångfartyg som ska lotsas in i parkeringsrutan, den är smidig.

Ett friktionsfritt ägande understryker Jonas: Den tar sig alltid fram. Jag lämnar in den vid angivna serviceintervaller, det är allt. Jag känner mig så säker att jag knappt behöver lyfta oljestickan. Det brukar finnas nog med olja tills det är dags för service.

Raka spåret mot skidspåret

Subaru-kortegen rullar in på parkeringen där Rutbergsterrängens populära skidutflyktsmål väntar. Ruth och lillebror Lowe värmer upp. Gordonsetter-hunden Ztar är sist ut i spåret och har fått korn på alla dofter i den krispiga luften. Pappa Jonas har fyra Vasalopp i benen, men just idag kan han få se sig besegrad av dottern Ruth.

Vi brukar träna stafett och åka skejt. Klassiskt går lite segt, jag gillar mest skejt. Men det är härligt att bara mysa med familjen. Pappa brukar vara snabbast i familjen men jag brukar åka ikapp honom och vinna, skrattar Ruth som tar täten i spåret vid sidan av pappa Jonas.

Duon Lowe och mamma Sarah gör sig redo för start. När det kommer till utförsåkning är de högst på pallen. Det brukar vara jag som åker med Lowe, vi håller samma tempo och tålamod i spåret. I slalombacken är det tvärtom.

För snart fyra år sedan flyttade Sarah och Jonas till Örnsköldsvik där Sarah växte upp. Närheten till rötterna och naturen var det som avgjorde riktningen dit flyttlasset styrdes.

Vårt liv är ganska intensivt, vi båda jobbar mycket och barnen är aktiva. På helgerna vill vi hitta andrum och ta oss ut i naturen. Natur som gör att vi får återhämta oss, och natur som pratar själv. Man behöver inte prata med någon utan bara ta in naturens alla intryck.

Plötsligt bryts lugnet.

Vi är framme, utbrister familjens minsta äventyrare Lowe. Efter att ha kämpat tappert i spåret av egen maskin har han nu funnit en ny plats på pappa Jonas axlar under upploppet som leds av storasyster Ruth. Glädjetjutet över att se vindskyddet sticka upp som en hatt i myren ekar. Lowe vet vad som väntar i det timrade hyddan som är döpt till “Gnistret”; en massiv energidepå. Mackjärnet värms upp över elden. Snöänglar skulpterar myrens annars orörda vita täcke. Kaffe och varm choklad serveras innan det är dags att vända tillbaka mot bilarna. Efter en aktiv dag är alla trötta. Och för Peter Öberg är nöjda och trötta barnbarn ett kvitto på en lyckad dag.

Det är mysigt att vara ute tillsammans. Men det bästa är när vi kommer hem med trötta och nöjda barnbarn. De sitter i soffan och frågar “Morfar, får vi gå och lägga oss nu?”. Då har vi haft en bra dag med hela familjen.

Outback