Försök behålla lugnet och var så stilla som möjligt så sparar du energi och kyls inte ner så snabbt. Invänta hjälp. Om ingen hjälp finns i närheten måste du själv försöka ta dig upp med isdubbarna. Ta fram isdubbarna, men behåll handskarna på. Jobba med dubbarna nära kroppen och ta simtag med benen. Försök häva dig upp på isen med armbågarna nära kroppen.
Har du kommit långt ut på svag is, kan du behöva bryta is en bit innan du når stabil is. När du är uppe ska du krypa eller åla tillbaka till säker is. Om du ser någon gå igenom isen.
Larma 112!
Närma dig vaken från samma håll som den nödställde kom. Där finns is som håller. Försök hitta något att ha mellan dig och den nödställde. Bäst är en livlina som du kan kasta. Ta det lugnt. Om personen är vid medvetande och inte har ansiktet under vattnet har du tid att planera räddningen ordentligt. Det tar normalt flera minuter innan personen i vaken blir så påverkad att hen inte kan hjälpa till med sin egen räddning. Tänk på din egen säkerhet.
En livräddare i ännu en vak gör mer skada än nytta. Använd flythjälp och en lina bakåt som säkring om du måste ge dig ut på tunn is. Har personen legat länge i vattnet och blivit starkt nedkyld är det livsviktigt att snabbt få sjukvårdshjälp. Hundar på isen En lös hund som går igenom isen kan vara mycket svårt att rädda. Hunden kan komma långt ut på is som inte bär deras ägare. Ett flertal olyckor har rapporteras där hundägare försökt rädda sina hundar ur isvakar.
Rekommendationen är därför att hundar alltid hålls kopplade på eller i närheten av isar som kan locka hunden till farliga utflykter. Från 1:a mars råder ju dessutom allmänt koppeltvång. Skulle hunden ändå gå igenom isen så ring 112 direkt. Invänta räddningstjänsten som har resurser att ta sig ut och bärga hunden. Att själv försöka kan vara förenat med livsfara.